Председателят на венецуелския парламент Хуан Гуайдо, който се самопровъзгласи за

...
Председателят на венецуелския парламент Хуан Гуайдо, който се самопровъзгласи за
Коментари Харесай

Напрежението се покачва: Хуан Гуайдо призова към масови протести във Венецуела

Председателят на венецуелския парламент Хуан Гуайдо, който се самопровъзгласи за изпълняващ длъжността президент, прикани за всеобщи демонстрации идната седмица с искане за оставка на президента Николас Мадуро в първата обществена поява, откакто се разгласи за държавен глава, съобщи Франс прес.
 
" Тези, които си мислят, че сме се изморили, ще се разочароват, тъй като хората ще бъдат по улиците още известно време, до момента в който престане узурпирането на властта и имаме преходно държавно управление и свободни избори ", сподели Гуайдо на площад в Каракас.
 
Той добави, че в случай че силите за сигурност го задържат, поддръжниците му би трябвало да следват поетия курс, съобщи Асошиейтед прес.
 
Гуайдо прикани армията да застане на негова страна против Мадуро и да допусне доставките на филантропична помощ в страната, заяви ДПА.
 
" Дошъл е моментът да застанете на страната на конституцията. Застанете на страната на венецуелския народ ", сподели Гуайдо към военните.-->
 
Президентът на Венецуела Николас Мадуро изрази вяра, че Съединени американски щати ще се съобразят със заповедта му техните дипломати да изоставен страната след оповестеното от него разкъсване на дипломатическите връзки с Вашингтон. По-рано група американски дипломати напуснаха посолството в Каракас и отпътуваха за летището под полицейски конвой.
 
Мадуро посочи, че е скъсал единствено дипломатическите връзки със Съединени американски щати, само че обществените и икономическите връзки " ще продължат и ще процъфтяват ", съобщи ТАСС.
 
" Отношенията ни със Съединени американски щати са многостранни. Скъсахме дипломатическите и политическите връзки с държавното управление на Тръмп, само че ще продължим да поддържаме връзки с народа, с университетите, с публичните придвижвания и комерсиалните браншове " на Съединени американски щати, съобщи Мадуро на конференция.
 
Хуан Гуайдо прикани американските дипломати да останат във Венецуела и ги увери, че са добре пристигнали и Народното събрание ги пази, съобщи ДПА.
 
Държавният департамент разгласи, че изтегля всички чиновници от по-нисък сан от посолството си в Каракас.
 
Мадуро изяви подготвеност да се срещне с Гуайдо, с цел да водят " народен разговор ", съобщи Франс прес. " Ангажирам се за народен разговор. Днес, на следващия ден, постоянно ", съобщи Мадуро.
 
Гуайдо съобщи, че няма да взе участие във " подправен разговор " с Мадуро.
 
" Когато репресията не дава резултат, тя се трансформира във подправен разговор. Искам да заявя ясно на света и на този режим: никой тук няма да взе участие във подправен разговор ", сподели Гуайдо.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР