Председателят на Възраждане“ Костадин Костадинов, който получи по подозрение, че

...
Председателят на Възраждане“ Костадин Костадинов, който получи по подозрение, че
Коментари Харесай

Костадинов с черен печат за Украйна, но стана шеф на комисията за българите в чужбина

Председателят на „ Възраждане “ Костадин Костадинов, който получи по съмнение, че е съветски разузнавач, стана началник на комисията за българите в чужбина.

Това взеха решение в четвъртък депутатите, които образуваха по-голямата част от непрекъснатите парламентарни комисии. Така към този момент членовете ще могат да стартират работа по разглеждането и гласуването на законопроекти.

Председателските места в комисиите са разпредели съразмерно по отношение на размера на парламентарните групи. „ Възраждане “ изненадващо получиха комисиите по районна политика, тази за българите в чужбина и комисията по туризъм. Избрани за ръководители надлежно са
Коста Стоянов, Костадин Костадинов и Цончо Ганев.
На поледните парламентарни избори „ Възраждане “ удвоиха триумфа си.

Номинално над 55% от гласовете на партията зад граница идват от три страни – Англия, Германия и Испания, където има и най-големи български общности и най-вече гласуващи. Но повода не е единствено броя – в Испания партията е първа политическа мощ с близо 29% от гласовете, а в останалите две страни отстъпва единствено на “Продължаваме смяната ”.

Във Англия “Възраждане ” събира най-вече гласове в градове като Ливърпул, Ковънтри и Престън, както и в редица секции в по-малки обитаеми места – Ипсуич, Бърнли, Имингъм, Енискилън, Глостър и други В някои секции в Лондон партията отбелязва съвсем същия резултат като “Продължаваме смяната ”.

Подобно беше ситуацията и в Германия – в множеството огромни градове (Берлин, Мюнхен, Франкфурт и др.) партията получава по-ниска поддръжка и остана на трето място за сметка на Политическа партия и “Демократична България ”, само че в Хамбург, Лайпциг, Дрезден, Дортмунд, Дюселдорф и други “Възраждане ” беше втора, а в по-малките градове като
Офенбург, Ноймаркт и Ерфурт има най-вече гласове.
И триумфът в Испания идва най-много в дребните обитаеми места – Бургос, Сарон, Ел Раал и други, въпреки че “Възраждане ” събира най-вече гласове и в секции като Валенсия и Сарагоса.

Интересен е резултатът от изборите в Италия, където “Възраждане ” също е преди всичко – с един-единствен глас пред “Продължаваме смяната ”. Силно беше представянето на партията и в Молдова (близо 40%), Канада (над 31%), Чехия (над 28%) и Норвегия (над 25%), а в две страни – Русия и Южна Африка, партията печели над 50% от гласовете.
В Съединени американски щати “Възраждане ” се подреди на второ място с 1841 гласа или 18,31%.
Сформирането на комисиите стана след тридневни опити и разногласия в Народното събрание, като към момента има комисии, които предсоти да бъдат сформиорани.

Председателските места в комисиите са разпределени съразмерно по отношение на размера на парламентарните групи. ГЕРБ оглавява 7 комисии, “Продължаваме смяната ” – 5, Движение за права и свободи – 4, “Възраждане ” – 3, Българска социалистическа партия – 3, “Демократична България ” – 2 и “Български напредък ” – 1.

останаха без ръководители, като следва те да бъдат гласувани в петък.
Кои са ръководителите
ГЕРБ-СДС поема управленията на комисиите по правните въпроси, външна политика, защита, обучение, надзор над службите за сигурност, енергетика и директното присъединяване на жителите и взаимоотношението с гражданското общество.

Делян Добрев е определен за ръководител на енергийната комисия, Екатерина Захариева – на външната политика, а правната комисия ще оглави юристът Радомир Чолаков, като гласуването ще се случи след излизане на решението за делене на комисията на две в Държавен вестник.

Христо Гаджев оглавява Комисията по защитата. Бившият учебен министър в кабинета “Борисов ” Красимир Вълчев става ръководител на просветителната комисия, а Комисията за директното присъединяване на жителите и взаимоотношение с гражданското общество ще ръководи Анна Александрова.

Комисията за надзор над службите за сигурност се управлява на ротационен принцип, като първи ръководител ще бъде Даниел Митов от ГЕРБ, а по-късно някогашният вътрешен министър Бойко Рашков от “Продължаваме смяната ”, Ахмед Ахмедов от Движение за права и свободи, Атанас Зафиров от Българска социалистическа партия и Атанас Атанасов от “Демократична България ”.
“Продължаваме Промяната ” поема комисиите по въпросите на Европейския съюз,
опазване на здравето, електронно ръководство и земеделие.

За ръководител на Комисията по въпросите на Европейския съюз е избрана Деница Симеонова, за здравната комисия – Антон Тонев и за електронното управление – Калина Константинова.

ДПС поема управлението на Комисията по вътрешна сигурност и публичен ред, както и на Комисията по околната среда и водите. Първата ще бъде управлявана от Хамид Хамид, заместник-председател на ПГ на Движение за права и свободи, а втората – от Станислав Анастасов.

В сряда стана ясно, че Движението поема и финансовата комисия. Неин ръководител ще бъде някогашният финансов министър от кабинета „ Орешарски “ Петър Чобанов.

“Възраждане ” оглавява комисиите по районна политика, тази за българите в чужбина и комисията по туризъм. Избрани за ръководители са съответно Коста Стоянов, Костадин Костадинов и Цончо Ганев.

“БСП за България ” ще управлява комисиите по труда, обществената и демографската политика, транспортната комисия, както и тази по културата и медиите надлежно с председатели Георги Гьоков,​ Георги Свиленски и Иван Ченчев.

“Демократична България ” получава комисиите по конституционни и икономически въпроси. Председател на икономическата комисия ще бъде Мартин Димитров, а отпред на конституционната се чака да бъде Атанас Славов.
Стефан Янев от  “Български напредък ” оглавява комисията по предварителна защита и противопоставяне на корупцията.
Избирането на ръководител на спортната комисия провокира спор сред “Продължаваме смяната ” и Движение за права и свободи, които желаеха да я оглавят. В началото на съвещанието ръководителят на парламентарната група на “Продължаваме смяната ” Андрей Гюров сподели, че първичната спогодба е била неговата партия да поеме комисията, само че късно вечерта били известени, че комисията е дадена на Движение за права и свободи.

И двете партии имаха предложика свои кандидатури за ръководители – надлежно Радостин Василев от Политическа партия и Халил Летифов от Движение за права и свободи, само че нито един от претендентите не получи болшинство гласове.
Източник: bg-voice.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР