Председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов се връща

...
Председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов се връща
Коментари Харесай

Лозан Панов се връща във Върховния административен съд

Председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов се връща на работа във Върховния административен съд (ВАС)

В четвъртък той е подал заявление до Съдийската гилдия, с което желае след края на мандата си, да бъде преназначен във Върховен административен съд по реда на член 169, алинея 5 от Закона за правосъдната власт, осведоми

Въпросната наредба гласи: „ След освобождение от длъжността административен началник и заместител на административен началник лицата се връщат на заеманата преди избора или на равна по степен служба, с изключение на в случаите, когато са били назначени от по-ниско равнище на орган на правосъдната власт “.

Мандатът на Панов като ръководител на Върховен касационен съд изтича на 10 февруари, когато новоизбраният началник на съда Галина Захарова би трябвало публично да встъпи в служба. Това значи, че във вторник Съдийската гилдия би трябвало да прегледа заявката на Панов.

До 2015 година той беше арбитър във Върховния административен съд. Започнал е работа в правосъдната система през 1998 година като младши арбитър в Софийския градски съд, по-късно става арбитър в Софийския областен съд и в Софийски градски съд, а през 2007 година е определен за ръководител на Административен съд София-град. През 2012 година е нараснал във Върховен административен съд.

Лозан Панов е вторият ръководител на висш съд, който ще работи във Върховен административен съд. Първият беше Георги Колев, който 7 години беше началник на Върховен административен съд, а по-късно края на мандата си, беше преназначен във Върховен административен съд и оглави Второ поделение в съда.

Все още няма изясненост в кое поделение ще работи Панов. Преди да бъде определен за ръководител на Върховен касационен съд, той беше арбитър в Седмо поделение, което се занимава с делата за спора на ползи, достъпа до социална информация, придвижване по пътищата, връзки, отбрана от дискриминация, предпазени територии и правата на потребителите.

По време на своя мандат като началник на Върховен касационен съд, Панов беше и претендент за президент, повдигнат от предприемчив комитет, само че не стигна до балотаж.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР