Председателят на Управителния съвет на Агенция Пътна инфраструктура“ инж. Светослав Глосов подписа

...
Председателят на Управителния съвет на
Агенция Пътна инфраструктура“ инж.
Светослав Глосов подписа
Коментари Харесай

Подписан е договорът за изграждането на 17 км от път I-8 между Драгоман и Сливница

Председателят на Управителния съвет на Агенция „ Пътна инфраструктура “ инж. Светослав Глосов подписа контракта за проектиране и строителство на 16,98 км от път I-8 Калотина – Софийски околовръстен път в сектора сред Драгоман и Сливница от км 15+500 до км 32+447,20 и етапни връзки. Предвижда се строителството да започне през тази година и да приключи в края на 2021 г.

Изпълнител на правата ще е ГБС „ Инфраструктурно строителство “ АД. Стойността на контракта е 97 800 298,60 лева без ДДС. Участъкът ще бъде построен изцяло със средства от републиканския бюджет.

Отсечката ще бъде с по две ленти за движение в посока и лента за аварийно спиране. Срокът на контракта е 910 календарни дни, от които 180 дни са за изработването на техническия план, а 730 дни са за строителство.

На 15 ноември 2018 година беше подписан и договорът за планиране и строителство на 14,5 км от път І-8 в сектора от ГКПП „ Калотина “ до пътния възел при Драгоман (от км 1+000 до км 15+500). Тази права ще се изгражда от „ СТРАБАГ БПА “ ДЗЗД, с участници: „ Щрабаг “ ЕАД, „ Страбаг Сп. з.о.о., Полша “ и „ Битумина ГмбХ-България “ ЕООД. Стойността на договора е 137 491 883.28 лева без Данък добавена стойност. Част от средствата за финансиране са осигурени по Механизма за свързване на Европа на ЕС, а останалите са от републиканския бюджет. Отсечката ще бъде с по две ленти за придвижване в посока и лента за аварийно спиране. При км 12+520 ще бъде изграден вход-изход от първокласния път към интермодален терминал Драгоман. Ще бъдат построени 10 огромни уреди, две от които са при пътните възли „ Калотина “ и „ Драгоман “.

Път І-8 е част от основната трансевропейска транспортна мрежа. Трасето е по направлението Лондон - Будапеща - Белград - София - Пловдив - Истанбул - Калкута и е най-краткият път, свързващ Западна Европа с Близкия и Средния Изток. Участъкът ГКПП „ Калотина ” – София обезпечава връзка към трансевропейски коридор „ Ориент/Източно Средиземноморски ”.

Модернизацията на пътния сектор ще подобри трансграничната връзка между България и Сърбия и завършеността на магистралната мрежа по направлението запад-изток на българска територия. С изграждането на правата ще се намали времето за пътешестване и ще се осигурят удобни и безвредни условия за придвижване.

*Източник: www.api.bg
Източник: auto-press.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР