Председателят на Централната избирателна комисия Камелия Нейкова призовава всички участници

...
Председателят на Централната избирателна комисия Камелия Нейкова призовава всички участници
Коментари Харесай

НА ЖИВО: От ЦИК призоваха за толерантна и позитивна кампания за вота през юли

Председателят на Централната изборна комисия Камелия Нейкова приканва всички участници в предизборната конкуренция да организират толерантна и положителна акция.

На първия брифинг на новата комисия Нейкова очерта главните провокации.

" За мен като ръководител на ЦИК предизвикването е голямо поради новите моменти в Изборния кодекс, изключително тези свързани с машинното гласоподаване. То ще се организира за първи път в толкоз огромен мащаб освен в страната, а и отвън страната. Гласуването ще бъде в секции с повече от 300 гласоподаватели единствено машинно ", изясни тя.

Гледайте онлайн тук:



" Много се надявам и приканвам всички участници, които ще се записват за предизборната конкуренция, да организират една толерантна и положителна акция, с цел да може всички ние дружно да преминем през този развой и на 11 юли да се проведат почтени, транспарантни и демократични избори ", сподели още Камелия Нейкова.

От през днешния ден стартира регистрацията на партии и обединения за присъединяване в предварителните избори. За разлика от предходни избори, този път засилен интерес от партии и обединения да се записват първи, нямаше. Александър Богданов от Политическа партия " Подем " беше първият представител на партия, който се яви в ЦИК за регистрация за идните избори.

„ Взели сме повече от 50 решения. Започнахме назначението на съставите на Районните изборни комисии. Срокът ни е до на следващия ден. Имаме упоритостта, в случай че успеем, през днешния ден да вземем всички решения, в случай че не успеем, на следващия ден сутринта ще ги довършим “, съобщи представителят на Централната изборна комисия Росица Матева.

„ От през днешния ден стартира приемът на документите за регистрация на партии и обединения за присъединяване в предварителните избори. До момента са подадени документите единствено на една политическа партия “, уточни тя.

Крайният период за подаване на заявки за регистрация е 17.00 ч. на 26 май. Поради тази причина, от ЦИК оповестиха, че ще работят и в почивните дни към 24 май.



Вчера стана ясно, че за изключителния парламентарен избор на 11 юли ще бъдат разкрити по-голям брой секции в чужбина. Сънародниците ни зад граница ще могат да упражнят правото си на глас в над 502 секции, по отношение на 475 на постоянните избори през април.

Това стана допустимо, откакто с промени в Изборния кодекс бе отстранено ограничаването за отварянето на до 35 секции в страните отвън Европейски Съюз и бе върнато решението от 2016 година да се разкриват " автоматизирани " секции зад граница тук-там, където през последните 5 години са дали своят вот най-малко 100 гласоподаватели.

Бройката евентуално ще се усили, откакто постъпят претенции за в допълнение откриване тук-там за гласоподаване.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР