Председателят на централната банка на Нидерландия и член на ЕЦБ

...
Председателят на централната банка на Нидерландия и член на ЕЦБ
Коментари Харесай

ЕЦБ може да вдигне лихвите

Председателят на централната банка на Нидерландия и член на ЕЦБ - Клаас Нот съобщи през уикенда, че чака Европейската централна банка да прибегне до първо покачване на лихвените си проценти през четвъртото тримесечие на актуалната година.

В изявление за нидерландската телевизия стратегия Buitenhof, Клаас Нот, който е прочут като един от най-агресивно настроените членове на ЕЦБ във връзка с осъществяване на затягаща парична политика, също по този начин сподели, че поддържа допустимо най-бързото прекъсване на програмата на централната банка на еврозоната за изкупуване на активи.

Той счита, че инфлацията ще остане нараснала по-дълго от до неотдавна предстоящото и предизвести, че потребителските цени в Нидерландия ще се покачат даже повече от междинните в еврозоната.

Банките са стегнали леко изискванията си за кредитиране на компании

В началото на декември предходната година Клаас Нот предвижда, че първото нарастване на лихвите на ЕЦБ може да стане факт през 2023 година

И различен члена на ЕЦБ - Мартинс Казакс съобщи пред организация Ройтерс, че Европейската централна банка може да приключи стимулиращата си стратегия по-рано от плануваното, само че съгласно него е малко евентуално да увеличи главния си лихвен % през юли 2020 година, както към този момент чакат участниците на финансовите пазари.

 iStock
Инвеститорите започнаха да правят оценка първо повишение на лихвите на ЕЦБ от повече от десетилетие насам при започване на второто полугодие, откакто президентът на централната банка Кристин Лагард призна за възходящи инфлационни опасности по време на конференция след постоянното съвещание предишния четвъртък и не пожела да се ангажира, че няма да има повдигане на лихвите до края на 2023 година

ЕЦБ пуска климатичен стрес тест на банките в еврозоната
Мартинс Казакс, който е и шеф на централната банка на Латвия, обаче отхвърли пазарните упования за първо повдигане на евролихвите през още юли, тъй като това би означавало цялостно преустановяване преди тази дата на покупките на облигации от страна на ЕЦБ по стратегиите, известни като " количествени облекчения ".
" Юли би означавал извънредно и малко евентуално за бърз ритъм на прекъсване на покупките на еврооблигации. Но като цяло, в сегашния миг, назоваването на съответен месец би било доста прибързано ", уточни той пред Ройтерс.

ЕЦБ от дълго време съобщи, че ще приключи изкупуването на облигации " малко преди " да стартира да покачва своята депозитна рента от рекордно ниските негативни 0,5%, а през последните дни Лагард и нейните сътрудници потвърдиха този ангажимент.

Понастоящем покупките на активи ще продължат минимум до октомври, макар че източници на Ройтерс споделиха, че на съвещанието си на 10-ти март ЕЦБ евентуално ще изтегли този период напред във времето.

 istock istock
Инфлация в еврозоната набъбна през януари с рекордните 5,1%, което е повече от два пъти над целевото инфлационно равнище на ЕЦБ от 2 на 100.
" Ако забележим, че инфлацията остава висока и пазарът на труда остава мощен или се ускорява в допълнение, в случай че забележим, че стопанската система продължава да се усъвършенстват, тогава посоката е ясна - може да действаме по-рано, в сравнение с предполагахме в предишното ", уточни Мартинес Казакс пред Ройтерс
" С възобновяване на стопанската система, инфлация на това равнище и покачвания риск от непрекъснато висока инфлация, нови чисти покупки на активи (на еврооблигации) стават по-малко нужни ", добави той.

Казакс също по този начин означи че избира очертаването на нова " пътна карта " за това по какъв начин покупките на облигации ще бъдат понижени.
В петък членът на ЕЦБ и президент на Френската централна банка - Франсоа Вилроа дьо Гало сподели, че пазарите не би трябвало да " прибързват със заключенията " по отношение на времето на какъвто и да е ход от страна на Европейската централна банка, до момента в който словашкият гуверньор Петер Казимир уточни, че ЕЦБ " ще бъде по-мъдра на съвещанието си през март ", когато ще разполага с повече макроикономически данни.

През последните дни на миналата седмица паричните пазари към този момент започнаха да отработват първо покачване на депозитната рента на ЕЦБ с 15 базисни пункта на съвещанието през юли и с още близо 40 базисни пункта до края на 202 година

Депозитната рента ЕЦБ е под 0% от 2014 година насам, което значи, че банките би трябвало да си заплащат, с цел да държат свободните си овърнайт средства в централната банка.
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР