Председателят на Столичния общински съвет (СОС) Георги Георгиев съобщи че,

...
Председателят на Столичния общински съвет (СОС) Георги Георгиев съобщи че,
Коментари Харесай

СОС е против поскъпването на парното в София, ще преговаря с държавата за компенсации

Председателят на Столичния общински съвет (СОС) Георги Георгиев заяви че, с цел да се обезпечи работата на " Топлофикация - София ", привиква изключителна сесия, на която да се вземе решение за образуваме на преговорен екип от всички политически групи, който да изиска обезщетения от страната поради растежа в цената на природния газ.

" Няма повишаването на природния газ да се заплаща от софиянци. Това не е почтено и заслужено ", сподели той пред публицисти.

 Виж още

Георгиев изясни шоковото повишаване с растежа в цените на природния газ, който " Топлофикация " купува, както и с квотите.

" Това са 95% от разноските на сдружението. В момента купуваме на 80 лева за мегават/ час, а през днешния ден следва ново повишаване на природния газ. Цената, която е утвърдена от КЕВР, е 47 лева, която се фактурира в парното. Категорично сме срещу промени в цените, само че страната би трябвало да стъпи по този начин, че буферът да не става " Топлофикация София " и всички други сдружения в такова състояние. Държавата посредством Фонда за енергийна сигурност и Министерство на финансите би трябвало да показват обезщетения ", уточни ръководителят на СОС, представен от Българска национална телевизия.

Тъй като столичани няма да устоят на сходно повишаване, общината ще желае помощ от страната по западен модел.

" Предлагаме съответни ограничения и на председателски съвет през днешния ден взехме решение на изключителна сесия да обсъдим съответните дейности, тъй че Столична община да отбрани най-важното сдружение в общинската стопанска система, което обезпечава топлота на над 1 милион жители на София ", сподели ръководителят на СОС Георги Георгиев.

" Природният газ, който купува " Топлофикация " и квотите, съставляват 95% от разноските на сдружението. В момента купуваме на 80 лева за мегават час, а през днешния ден следва ново повишаване на природния газ. Цената, която е утвърдена от КЕВР, е 47 лева, която се фактурира в парното. Ние сме изрично срещу промени в цените, само че страната би трябвало да стъпи, тъй че буферът да не става " Топлофикация София " и всички други сдружения в такова състояние. Държавата посредством Фонда за енергийна сигурност и Министерство на финансите би трябвало да показват обезщетения ", добави Георгиев.

Гражданите да бъдат спокойни, нарастване на цените за топлоенергия към този момент няма да има.

" Топлофикация София " подсигурява софтуерно спокойното прекосяване на зимния сезон. Ще има обикновено топлоснабдяване на жителите. Социално търпимата цена, която жителите заплащат, би трябвало да бъде непокътната ", съобщи от своя страна Прошко Прошков - ръководител на Комисията по инженерна инфраструктура и енергийно обмисляне.

Той беше безапелационен, че не може буферът на цялата енергийна система да бъде едно общинско сдружение като " Топлофикация София ".
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР