Председателят на Съюза на артистите Христо Мутафчиев избухна в ефир.

...
Председателят на Съюза на артистите Христо Мутафчиев избухна в ефир.
Коментари Харесай

Христо Мутафчиев се развилня в ефир: Това, което се случва, е престъпно и криминално

Председателят на Съюза на артистите Христо Мутафчиев избухна в ефир.
„ Според данни на Национален статистически институт и министерство на финансите, за 2020 година културните институции са съдействали с 5,6% за Брутният вътрешен продукт. За 2021 година културните институти в страната са основали 6% от Брутния вътрешен артикул. Като отрасъл просвета ние получаваме 0,5% от бюджета. Това е неточно, аморално, цинично, незаконно и престъпно ”, съобщи Мутафчиев в предаването „ Твоят ден ” по NOVA NEWS.
По думите на Мутафчиев, до 1 октомври театрите, музеите и галериите може да са банкрутирали. 137 са районните музеи и галерии, а тяхната дотация е увеличена с 1,28 лв.. Той прикани при митинг на културните институции да бъдат затворени музеи, галерии, читалища, библиотеки, театри – всичко, което създава културен артикул.
„ Ситуацията е доста динамична и надали са единствено 40 млн. лв.. Дори да им се разминат митингите на артистите и продължи в закона да написа, че дотацията е до… млн. лв. това дава опция на всеки безсъвестен министър по-късно да ограничи дотациите за просвета ”, изясни Мутафчиев.
Той изясни, че досега дотацията бе 3 лева (на билет) за трагичен спектакъл, а в този момент стана 4,50 лв.. Нашият блян е да стане 7 лв., с цел да може театрите и екипите да се оправят с инфлацията, с високите цени на материалите за декорите, на тока.
Източник: 7dnibulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР