Председателят на парламента Вежди Рашидов се срещна с президента на

...
Председателят на парламента Вежди Рашидов се срещна с президента на
Коментари Харесай

Председателят на Парламента Вежди Рашидов се срещна с президента на Република Косово Вьоса Османи-Садриу

Председателят на Народното събрание Вежди Рашидов се срещна с президента на Република Косово Вьоса Османи-Садриу. Това оповестиха от пресцентъра на Народното събрание.

На диалога бяха разисквани интензивното развиване на връзки сред двете страни, както и редица тематики от общ интерес. България е уверена, че бъдещето на Косово е обвързвано с Европейския съюз, акцентира Вежди Рашидов.

Председателят на Народното събрание изрази предпочитание за задълбочаване на парламентарното съдействие сред двете страни. Той съобщи, че взаимоотношението сред страните от Балканите ще способства за сигурността освен на района, само че и на цяла Европа. Вежди Рашидов напомни, че има план на Споразумение за икономическо съдействие и Програма за съдействие в региона на културата, които чакат отговор от страна на Косово.

Председателят на Комисията по външна политика Екатерина Захариева добави, че България е уверена в европейското бъдеще на Косово и че в наше лице те могат да разчитат на политическа и техническа поддръжка за участие в Европейския съюз, а също по този начин и в Съвета на Европа. Захариева сложи въпроса за признание на българското малцинство като посочи, че неговото наличие в страната е още един самобитен мост сред двете страни.

Заместник-председателят на Народното събрание Кристиан Вигенин съобщи, че България постоянно е подкрепяла Косово. По думите му в този момент е моментът Европейски Съюз да покаже единение и взаимност със страните, които желаят да бъдат част от него. Ние, страните от Балканите, би трябвало да си оказваме помощ и да работим дружно всяка една страна от района да бъде член на Европейски Съюз, означи той. Кристиан Вигенин съобщи желанието на Народното събрание интензивно да си сътрудничи с Народното събрание на Косово.

Президентът на Република Косово Вьоса Османи-Садриу благодари за топлия банкет и удостовери, че Косово има поддръжката на България още от далечната 1999 година. Ние преглеждаме България като един същински другар и съдружник на Косово, уточни тя. Вярвам, че Косово и България дружно изповядват полезностите на Европейски Съюз, акцентира президентът на Република Косово и добави, че съветската експанзия в Украйна е сложила част от тези полезности под опасност. По думите на Вьоса Османи-Садриу провокациите, пред които Косово е изправено, са сходни с тези на доста други европейски страни – най-вече в енергийния бранш, в стопанската система и във връзка с сигурността. Тя изиска поддръжката на България за унищожаване на визовия режим в Европейски Съюз и за присъединението на Косово към Съвета на Европа. Президентът на Косово обясни, че има законови спънки за признаването на българското малцинство, само че акцентира, че поема уговорката да бъдат подхванати съответни стъпки за тяхното превъзмогване и надлежно за признание на българското малцинство.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР