Председателят на парламента в Северна Македония Талат Джафери отхвърли инициативата

...
Председателят на парламента в Северна Македония Талат Джафери отхвърли инициативата
Коментари Харесай

В РСМ няма да се свиква референдум против договора за добросъседство с България

Председателят на Народното събрание в Северна Македония Талат Джафери отхвърли самодейността на ВМРО-ДПМНЕ за привикване на референдум за отменяне на Споразумението с България.

Джафери написа, че самодейността, която приканва за референдум за преустановяване на действието на Закона за одобрение на Договора за другарство, добросъседство и съдействие сред Република Македония и Република България, не е в сходство с Конституцията.

„ В член 118 се споделя,  че интернационалните контракти, които са утвърдени в сходство с Конституцията, са част от вътрешния юридически ред и не могат да бъдат променяни със закон, а в член 8 - че съществена полезност на конституционния ред на Република Северна Македония е зачитането на общоприетите правила на интернационалното право. Поради това импортираната гражданска самодейност не е въпрос, по който може да се постанова референдум на държавно равнище ", се споделя в писмото на Талат Джафери.

От опозиционната партия ВМРО-ДПМНЕ внесоха в Народното събрание на страната предложение за събиране на подписи за референдум, обвързван с Договора за добросъседство с България, като с цел да бъде обвързван с дейностите на Народното събрание, въпросът беше ориентиран към анулация на ратификацията на контракта. 

За референдум от ВМРО-ДПМНЕ заговориха още при започване на лятото.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР