Председателят на парламента Цвета Караянчева ще открие първия у нас

...
Председателят на парламента Цвета Караянчева ще открие първия у нас
Коментари Харесай

Откриват новоразработен рудник за добив на злато край Крумовград

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева ще открие първия у нас новоразработен рудник за рандеман на злато за последните 40 години край Крумовград. Инвестицията е на частна компания, която построи напълно мината и съпътстващите уреди.

Реалната употреба на рудника Ада тепе стартира през юли, а няколко седмици по-късно бяха създадени първите количества златен концентрат. Очаква се на церемонията да участва министър председателят Бойко Борисов.

На хълма Ада тепе към този момент работят всички минни уреди. Рудата се добива по открит прийом, а годишната преправка е 800 000 тона. За добиване на златото не се употребяват цианиди.

В рудника работят 238 души, над 90 на 100 от тях са локални хора. Част от служащите в мината се върнаха от чужбина.

„ Стана по този начин, че аплайвах, одобриха ме на работа. Тези пари, които се взимат във Франция, излиза груба сметка 700-750 евро, което и в България се взима ", сподели Ремджай, който дълги години е бил във Франция.

Инвестициите в индустрията оживиха Крумовград. Увеличено е търсенето на жилища, има нови магазини и заведения, споделя кметът Себихан Мехмед.

„ Наемите са положителни за Община Крумовград и за Крумовград. Всички тези локални хора се хранят и обитават на територията на Крумовград, а това зареди локалните търговци доста ".

Очаква се добивът на злато от Ада тепе да продължи към 10 години, само че построените там мощности ще продължат да работят.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР