Председателят на парламента на Украйна изрази съболезнования на потомците на

...
Председателят на парламента на Украйна изрази съболезнования на потомците на
Коментари Харесай

Украйна уверява Полша, че разбира болката ѝ за Волинското клане

Председателят на Народното събрание на Украйна изрази съболезнования на потомците на поляци, избити от украински националисти през Втората международна война - жест, който евентуално ще понижи напрежението сред съдружниците преди 80-ата годишнина от убийствата, оповестява " Ройтерс ".

Полша се трансформира в един от най-верните съдружници на Украйна, откогато съветските сили нахлуха в страната през 2022 година

Въпреки това Волинското кръвопролитие , в което съгласно историците са починали десетки хиляди поляци, продължава да тегне над връзките сред двете страни, изключително преди годишнината на 11 юли от един от най-кървавите дни от поредицата убийства, които са се състояли от 1943 до 1945 година

" Разбираме болката ви след загубата на вашите близки ", съобщи ръководителят на украинския парламент Руслан Стефанчук в тирада пред Сейма - долната камара на полския парламент.
 Полша желае от Украйна истината за Волинското кръвопролитие
Полша желае от Украйна истината за Волинското кръвопролитие

Горчиви забележки във връзка с мъчителното минало

" На всички фамилии и потомци на жертвите на събитията във Волиния показвам своето откровено състрадание и признателност за съхраняването на паметта на техните предшественици ".

Думите на Стефанчук идват след необикновен обществен

В изявление, оповестено предишния петък, представителят на полското външно министерство Лукаш Ясина съобщи, че украинският президент Володимир Зеленски би трябвало да се извини и да изиска амнистия за събитията във Волиния.

Това провокира ядосан отговор от украинския дипломат във Варшава, само че след това той увери, че К иев е " отворен за разговор " .

Други полски публични лица също се пробваха да открият по-дипломатичен звук във връзка с позицията на Полша.
 Украйна ще даде специфични права на полските жители
Украйна ще даде специфични права на полските жители

Това се преглежда като алегоричен жест

" На прав път сме и тази тирада още един път свидетелства за доближаване на позициите ни ", разяснява полският външен министър Збигнев Рау след появяването на Стефанчук в Народното събрание.

През 2013 година полският парламент призна клането, осъществено от Украинската въстаническа войска (УВА) по време на Втората международна война, като " етническо пречистване, носещо белезите на геноцид ".

Украйна не приема това изказване и постоянно приказва за събитията във Волиния като за част от спор сред Полша и Украйна, засегнал и двете страни.

Полски историци настояват, че до 12 000 украинци също са били убити при полските ответни интервенции.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР