Председателят на основната турска опозиционна Републиканска народна партия (РНП) Кемал

...
Председателят на основната турска опозиционна Републиканска народна партия (РНП) Кемал
Коментари Харесай

Турската опозиция призовава за предсрочни избори на фона на ...

Председателят на главната турска опозиционна Републиканска национална партия (РНП) Кемал Кълъчдароглу гостува на председателката на " Добрата " партия, Мерал Акшенер. Те още веднъж приканиха за предварителни избори в Турция.

Срещата се състоя единствено няколко часа, откакто турският президент Реджеп Тайип Ердоган повтори своята нетрадиционна догадка, че намаляването на лихвените проценти ще докара до по-ниска инфлация, в ход, който тласна лирата до ново рекордно ниско равнище от 10,63 за $.

Междувременно Еврото мина рекордното психическо равнище от 12 лири. Сроред Българска народна банка, един лев се разменя през днешния ден към този момент за 6.06 лири, като една лира е 16 стотинки.

След срещата си Кълъчдароглу и Акшенер се обърнаха към пресата, като желаеха Ердоган да разгласи предварителни избори на фона на покачващите се цени и поевтиняването на лирата.

Кълъчдароглу сподели, че с всеки ден, в който ръководещата Партия на справедливостта и развиването (ПСР) остава на власт, Турция е тласкана в задълбочаваща се икономическа рецесия.

Лидерът на РНП сподели, че ПСР към този момент не може да ръководи страната или стопанската система, защото всеки ден от ден на ден хора обедняват.

„ Напуснете властта допустимо най-скоро с избори. Държавата има потребност от вярно ръководство “, сподели Кълъчдароглу.

Междувременно заместник-председателят на парламентарната група на ръководещата ПСР Бюлент Туран сподели, че изборите ще се проведат по график през 2023 година
" Турция няма на дневен ред предварителни избори ", написа Туран в Туитър.

Турската лира през вчерашния ден падна до рекордно ниско равнище по отношение на $, защото Ердоган даде обещание да упорства за по-ниски лихвени проценти. Днес следобяд се организира сериозно съвещание на Централната банка за установяване на лихвените проценти.

Обръщайки се към членовете на ръководещата си ПСР в Народното събрание, Ердоган сподели: " Лихвите са повода, а инфлацията е резултатът. Нашите другари, които пазят лихвените проценти, не би трябвало да се наскърбяват, само че аз не мога да ходя дружно с тях. "

Малко по-късно пред медиите Ердоган съобщи, че централната банка на Турция е самостоятелна и взема решение независимо дали да промени лихвените проценти. "

Турската лира се обезцени с близо 28 на 100 през 2021 година

Подчинявайки се на политическия напън, се допуска, че централната банка ще намали през днешния ден лихвения % със 100 базисни пункта до 15%, до момента в който инфлацията нарастна до съвсем 20%.

Ердоган смени няколко ръководители и членове на централната банка в устрема си към намаление на лихвите с вярата, че това ще подтиква икономическия напредък.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР