Председателят на Обществения съвет към Българския футболен съюз - Валентин

...
Председателят на Обществения съвет към Българския футболен съюз - Валентин
Коментари Харесай

Вальо Михов: Съдиите не поемат отговорност, а се крият зад ВАР

Председателят на Обществения съвет към Българския футболен съюз - Валентин Михов, даде изявление за Gong.bg, в което разяснява зачестилите неточности на съдиите в България. Михов показа, че много рефери позволяват неточности, не смеят да поемат отговорност и се крият зад ВАР. Той счита, че това е доста значим въпрос и оттук насетне би трябвало да има санкции, и уверено спиране на практиката на непоемане на отговорност.

- Господин Михов, към този момент няколко месеца сте част от новосъздадения Обществен съвет към Българския футболен съюз и даже бяхте определен за негов ръководител. Каква е концепцията зад основаването на тази конструкция и с какво може да бъдете потребни дружно с вашите сътрудници, които са също като вас значими футболни деятели?
- Ще Ви опиша в този момент какво тъкмо сме правили в Обществения съвет през тези два-три месеца, в които съществуваме. Това са деятели, които са почтени за почитание и първото, което мога да Ви кажа, е, че на едно от съвещанията незабавно ни направи усещане неприятното съдийство. Ние не повтаряме това, от което тимовете са недоволни, а си изричаме нашето мнение в писмен тип, даваме го на Изпълкома и оттук насетне ще чакаме решение.

Напротив, ние даже авансово поканихме Петър Петров, който е началник на ВАР, да ни обясни някои работи, тъй като доста от съдиите стана ясно, че се крият зад ВАР. Обясниха ни какво допуска, когато се желае системата за доказателства. Направихме и параленост с това, което става в Европа. И там се позволяват някои неточности, само че при нас към този момент зачестиха грешките на съдиите, които съгласно мен, а и съгласно огромна част от Обществения съвет не поемат отговорност.

Системата е за подкрепяне на съдийството, а не за облягане напълно на нея, с цел да може да отменим или да решим нещо. Съдията е този, който взема решение. Това беше един от въпросите, с който много съществено се занимавахме и продължаваме към момента да се занимаваме. За мен това е доста значим въпрос и би трябвало оттук насетне да има санкции, би трябвало да има уверено спиране на практиката на непоемане на отговорност.

-Как може съгласно Вас да се реши този проблем, тъй като не съм сигурен, че това може да се случи единствено с санкции?
- Трябва да се стопират някои неточности, тъй като другояче те не престават и се градират. Ако не поемат отговорност съдиите… Няма да давам оценка какви качества имат те и кой какъв арбитър е, само че по този начин или другояче доста от сътрудниците, както президенти, по този начин и футболисти – те не са удовлетворени от това, което става в съдийството, а и ние също. Именно това е задачата, в случай че можем да предизвикаме, казвайки нашето мнение, което е и публичното такова. Мнението на Обществения съвет съответствува с това на тимовете и тук не желаеме да дублираме нещо, само че би трябвало да се вземат ограничения.

Имаше и още 6-7 точки – среща с Професионалната лига, среща с кмета на Велико Търново господин Панов, на която да избързаме за връзката с страната и общините. Ще забележим авансово какво може да се строи и къде може да помогне страната посредством общините, само че това може би зависи от избирането на държавно управление и Народното събрание, тъй че чакаме. Г-н Панов въпреки всичко ще пристигна на идващото съвещание. Имаше среща с шефа на Треньорската школа, с цел да забележим какво е там положението, натъкваме се на някои забавни неща.

Среща имаше с тези, които категоризират отборите… Доста неща бяха, в доста направления и мисля, че има аргумент на идващото съвещание ние да предложим нещо съответно. Само да прибавя, че за категоризацията на клубовете срещата беше с господин Андрей Петров, а разискването за Треньорската школа бе с шефа ѝ доцент Емил Атанасов. Ние нямаме право на решение, само че нашите оферти допускам, че би трябвало да имат отношение към този момент и Изпълкомът да вземе решение.

- Това ли са в действителност настоящите проблеми и проблеми за решение в българския футбол и трябваше ли вие като такава характерна конструкция към БФС да се появите, с цел да стартира да се работи за тяхното решение?
- Вижте, нашата цел е да допълваме, подсказваме, да поправяме, в случай че има защо. Ние не сме срещу този или оня, ние си споделяме това, което като Обществен съвет виждаме и сме длъжни да предложим. Оттук нататък какви решения ще има… Смятам, че на този стадий Общественият съвет работи добре. Ще забележим след третия месец, тъй като в случай че продължаваме по този начин, считам, че ще има към този момент и някаква решителна смяна най-малко в съдийството. Нещата там не са добре. Не желая да се задълбочавам в това кой какъв арбитър е, само че да не се поема отговорност – това за мен е проблем.

- Виждате обаче, че съществена отговорност се търси от техния началник, а в последна сметка техният началник не свири на терена. Говорим за Виктор Кашай.
- Да, само че какво пречи Кашай или който и да е да вземе отношение, това е въпреки всичко Съдийска комисия. На идващото ни съвещание даже имахме предложение да викнем цялата Съдийска комисия. Едното е на 14-ти, другото ще го създадем даже без съвещание, тъй като в този момент е с напрежение. Иначе, когато е умерено, няма смисъл да се събираме. Когато е с напрежение, би трябвало да се даде съвет, да се помогне. Разбира се, за това е основан Общественият съвет – да се добавя, да поправяме, да има несъгласие, да има някъде друго мнение.

- Ваша дългогодишна борба в предходно Ваше амплоа като президент на ПФЛ беше администрирането на шампионата от Лигата. Остава ли това Ваше мнение и отправили ли сте го като рекомендация към Изпълнителния комитет?
- Ние доста пъти сме говорили с Изпълкома, даже когато бях негов член. В Европа нещата са доста разнообразни, като в някои от европейските страни е предоставено администриране на шампионата частично, което значи, че доста от комисиите са на послушание на футболната асоциация. Тук има несъгласие, тъй като доста от комисиите не могат да бъдат на послушание на Лигата и това основава проблем дали може да бъде управлявано шампионата без комисии. Но по отношение на Купата имахме среща с президента на Професионалната лига Наско Караиванов, с цел да забележим какво може да се направи.

Аз също съм бил президент и концепцията не е да корим някого, а да оказваме помощ с каквото можем – с опита си, с годините си и да забележим какво може да се добави и да се прави от Професионалната лига. Взехме отношение за предложение, което едно време бяхме приели, за това футболист до 21 год. да има като титуляр в първия ни ешелон. Но дали ще се възприеме… И едно време го приехме, само че след това го отхвърлихме. Много неща се трансформират, само че ние гледаме и в Европа какво вършат, съпоставяме къде сме ние, само че резултатите са най-важни. Каквото и да вършим, в случай че няма резултати…

- Да чакаме ли включване на други изявени футболни хора към този Обществен съвет?
- Да, това беше предложение на Порточанов. Състои се в това да има на всички места по районите, както е той в Бургас. Където са налице районни проблеми, ние няма да дублираме зоналните шефове на футбола, а да допълваме като информация това, което не се вижда. Мярата за футбола ни е публиката. Ако тя се върне по стадионите, значи сме съдействали с нещо. А с цел да се върне публиката, би трябвало да се вслушаме и в нея, във всеки един, който дава съвет. Всеки съвет е добре пристигнал, от разнообразни места и райони, не е значимо кой каква служба заема и какъв е, а какво предлага. Ние ще го изслушаме и ще каним разнообразни хора, естествени такива, фенове, аудитория, с цел да забележим къде се бърка и да оказваме помощ с нещо.

- В последна сметка гледната точка на всички е значима, защото футболът е за всички.
- Да, тъкмо това е задачата. Хората вътре са задоволително ерудирани и с опит. Много съм удовлетворен от тези хора и от това, че работя с тях.

- Господин Михов, няма по какъв начин да не Ви попитам и за всичко, протичащо се в родния шампионат. Предполагам, че следите шампионата, а то наподобява по-оспорвано от всеки път. В момента водач е ЦСКА, ЦСКА 1948 диша във врата на Лудогорец, който е изиграл два мача по-малко. Какво Ви прави досега усещане в efbet Лига?
- Ако продължава по този начин, ползата ще е по-голям, което е хубаво за един футболен шампионат, защото непредвидимостта е най-хубавото нещо. Да не се знае кой ще е първенец до края, да има борба, имало е и такива години. Не мога да категоризирам в този момент равнището на футбола, то си е до футболистите, които ги има в България, тяхното равнище. За мен най-основно е да погледнем в детско-юношеските школи, тъй като имаме гении, които след 17-18-годишна възраст се губят някъде. Затова визията на националния селекционер да залага на млади или при другите треньори, които залагат на младежи, както е в Славия да вземем за пример. Това е вероятността - млади фрагменти, млади футболисти. България постоянно е раждала гении и ще ражда.

- Как следователно оценявате точно това, което направи новият селекционер Младен Кръстаич? Повика много млади футболисти, печели благосклонности, печели и рецензии за това, само че пък реализира триумф в един много тежък мач като този в Скопие против Северна Македония.
- Моите възторженостти за това, което направиха момчетата, треньорът и управлението, тъй като за мен това не беше естествена конюнктура. Грешка е политиката да се меси във футбола, огромна неточност даже. Въпреки всичко едно огромно благодаря за представянето на момчетата, приказвам за съответния мач, тъй като демонстрираха геройство. Дано да продължава по този метод Кръстаич и да залага на млади. Да, ще има рецензии, ще има неточности от младите, само че в тях е бъдещето, в тях е пътят. Трябва да се залага на тях, а към този момент оттук насетне корективът са обществото, публиката и най-важното - резултатите.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР