Председателят на македонската част от смесената комисия по историческите и

...
Председателят на македонската част от смесената комисия по историческите и
Коментари Харесай

Скопие се обяви за замразяването на историческата комисия. Отказаха съвместно честване на Гоце Делчев

Председателят на македонската част от смесената комисия по историческите и просветителните въпроси проф. Драги Георгиев намерено съобщи, че няма нищо срещу да има заледяване на работата на комисията, а през днешния ден стана ясно, че от македонската страна няма да участват на нужното политическо равнище при полагането на венец от българската делегация, отпред на която е външният министър Теодора Генчовска.

Драги Георгиев счита, че със заледяване работата на комисията ще се реализира " разпределяне на политическата атмосфера сред двете страни ".

" Ако в този миг историческата комисия основава проблем по пътя, по който са тръгнали двете държавни управления, за разпределяне на политическата атмосфера, аз бих бил склонен работата на комисията да замръзне за година -две, тъй като още веднъж имаме чувството, че тази комисия основава проблеми посредством нашите обществени конфликти. Ако в действителност има предпочитание за постигането на някакъв прогрес сред Северна Македония и България на всички равнища, това решение не би било толкоз ужасно, тъй като ние в продължение на 70 години сме в исторически спор с България. Замразяването на работата на тази комисия за 1-2 години нищо няма да значи и в това време може да разреши нещата да тръгнат напред по други неща ", сподели Георгиев пред телевизия " Телма ".

Само преди седмица по време на взаимното съвещание на двете държавни управления - на РСМ и България в резиденция " Бояна ", министър председателят Кирил Петков заяви, че през идващите месеци ще има три съвещания на комисията.

" Историческата комисия няма никаква роля при вземането на решението за взаимно отбелязване паметта на Гоце Делчев сред Северна Македония и България ", сподели още Драги Георгиев и акцентира, че решението е жест на благосклонност от двете държавни управления за разведряване на политическата атосфера в двете страни, осведоми " Нова ".

„ Виждам този политически жест като благосклонност, като политическа воля на двете страни за разведряване на политическата атмосфера по отношение на най-чувствителните горещи въпроси, които съществуват “, сподели той.

Този политически жест на благосклонност няма да се състои.

На 4 февруари, когато се отбелязва 150 години от рождението на огромния бунтовник Делчев, от македонска страна няма да участват на нужното политическо равнище при полагането на венец от българската делегация, отпред на която е външният министър Теодора Генчовска, тази обстановка стана ясна през днешния ден. Поклонението ще бъде в църквата „ Свети Спас “ в Скопие.

Официалното пояснение от управляващите в Скопие е, че външният министър Буяр Османи и министър председателят Димитър Ковачески са на посещаване в чужбина.

В българската делегация ще има депутати и заместник-министри. След подписването на Договора за другарство и добросъседство на 1 август 2017 година министър председателите на двете страни на няколко пъти полагаха венци пред гроба на Гоце Делчев и пред паметника му в Благоевград.

В изявлението пред малкия екран проф. Драги Георгиев окачестви като научно неиздържани и напряко неприемливи изказванията на българската страна за обща история на българския народ от 9 век до 1944 година.

„ Така че можем да приказваме за обща история, бих споделил в границите на образеца на Османската империя. Ние имаме обща история с всички нации на Балканите, които са били част от тази империя, тъй като живеехме в идентични обществени условия, популацията имаше един държател, плащаше едни и същи налози и всичко това прави взаимното битие на едно население. В този смисъл ние имаме обща история с някогашните нации на Югославия. Разбира се, във всички тези общности има специфична микроистория, микрокултура, фолклор на всички общности, само че не можем да кажем, че нямаме обща история с всички нации, които са били в тази общност”, сподели Георгиев.

Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР