Председателят на „Лукойл“ Вагит Алекперов смята ,че цените на петрола

...
Председателят на „Лукойл“ Вагит Алекперов смята ,че цените на петрола
Коментари Харесай

Шефът на „Лукойл“ Вагит Алекперов заяви, че не трябва да се допуска ръст на цените на петрола до 150 долара


Председателят на „ Лукойл “ Вагит Алекперов счита,че цените на петрола вследствие на съглашението за ограничение на добива сред страните от ОПЕК и отвън картела би трябвало да бъдат нормализирани, само че не би трябвало да се позволява избухливото им повишаване до 150 $ за барел. Това оповестява ТАСС, базирайки се на негови думи пред публицисти в коридорите на икономическия конгрес в Давос.

„ Усещането е, че държавните управления на страните, които създават петрол, не ги устройва към този момент и 70 $ и още веднъж стартира конкуренция. Трябва да вкараме цените в нормите, към равнището от 2011-2012 години и по-късно гладко да излезем от това съглашение “, сподели Алекперов.

„ Не би трябвало да позволяваме още веднъж избухлив скок на цените на петрола, както беше – до 140-150 $ “.

Той подсети, че след внезапния спад на цените, страните ги устройваше растеж и до 50 $ за барел.

По думите на Алекперов, „ Лукойл “ е изготвил своя бюджет за идващите три години изхождайки от цени на петрола от 50 $ за барел.
Алекперов предизвестява страните добиващи нефт за алчността, която може да докара до внезапен растеж на цените на петрола. Той чака балансиране на пазара още през април, а в средата на годината и взимане на решение за по-нататъшните дейности на пазара на страните отвън петролния картел, които да обезпечат опция на петролните компании да приготвят капиталовите си стратегии.

„ Трябва през днешния ден да има ориентир и аз съм надълбоко уверен, че главният ориентир би трябвало да бъдат остатъците, които се образуват на свободния пазар, те бяха по-рано от 700 млн. барела, през днешния ден са 146 млн. барела. Предвид темповете, с които спадат, през април това ще е уравновесено и тогава към този момент би трябвало на равнище министерства да се създаде механизъм, по какъв начин да се балансира пазара и последователно, аз не споделям незабавно, да се излезе от тази обстановка (споразумението сред ОПЕК и страните отвън картела) “, сподели Алекперов.

Председателят на „ Лукойл “ предизвести, че неналичието на ограничения за контролиране на пазара може да докара до внезапен растеж на цените през идващите 3-5 години и по тази причина разчита, че в средата на годината ще бъде взето решение, което ще даде опция на фирмите да образуват капиталовите си стратегии, при отчитане на тези ограничения.

Алекперов подсети, че „ Лукойл “ е една от фирмите, подкрепяща сключването на съглашението с ОПЕК за ограничаване на добива, само че в този момент условията към цените на петрола порастват.

„ Ние прелестно разбираме, че това беше сериозна обстановка. Цената на петрола падна под 30 $ и за нас равнището от 50 $ е това, което целеше съглашението. Ние преодоляхме 50 $, достигнахме 60 $, само че тава се видя малко на страните производителки и равнището към този момент е 70 $ – това е този ориентир, който се заявява през днешния ден “, сподели той.

Председателят на „ Лукойл “ предизвести, че алчността на страните, производителки на петрола може да докара до повтаряне на обстановката от преди години, когато цената на петрола от 9 $ скочи до 140 $, което докара до растеж на вложенията в различни източници на сила и последващият внезапен спад на цените.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР