Председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов

...
Председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов
Коментари Харесай

КЕВР: Няма да има драстично повишаване на цената на тока

Председателят на Комисията за енергийно и водно контролиране Иван Иванов дефинира като спекулации изказванията за фрапантно повишаване на тока от 1-и юли. Той разгласи, че регулаторът влиза на инспекция в трите енергийни дружества.


През март трите енергийни дружества подадоха в КЕВР предложенията си за нови цени на тока. Най-голямо повишаване изиска ЧЕЗ - над 50% за нощната цена. Шефът на регулатора опроверга появилите се в медиите изказвания, че това са окончателните цени.

КЕВР няма да разреши фрапантно покачване цената на тока, съобщи ръководителят на регулатора Иван Иванов.

Иван Иванов - ръководител на КЕВР: Българските жители и бизнесът би трябвало да бъдат спокойни, тъй като комисията ще отбрани общестевния интерес в своето решение, което ще вземем в края на месец юни.
Иванов напомни, че и предходната година енергийните дружества желаеха фрапантен скок на тока, който КЕВР не утвърди.

Какво е било нарастването на цената на електроенеригята, да вземем за пример предходната година е било 1,5%, при декларирано сред 20 и 52% поискани нараствания от сдруженията.

Снабдителите стимулират настояването си за по-скъп ток с направените вложения за рационализация и рехабилитация на мрежите.

Още идващия понеделник 3 екипа на КЕВР влизат на инспекции в трите електроразпределителни сдружения - ЧЕЗ, ЕВН и " Енерго про ", с цел да ревизират какви вложения са създали те през предходната година.

След месец и половина ще стане ясно окончателното решение на КЕВР дали ще отнеме лиценза на " ЧЕЗ електро ".

Процедурата по лишаване на лиценза на ЧЕЗ, ЕВН и " Енерго про " стартира през 2013 година от тогавашния състав на регулатора с претекста, че те нелегално са си прихванали суми, които дължат на НЕК за изкупуване на електрическа енергия.

През 2017-а процедурата бе прекъсната без последици за лицензите на ЕВН и " Енерго про ", само че продължи за чешката компания.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР