Председателят на комисията по външни работи на Бундестага от редиците

...
Председателят на комисията по външни работи на Бундестага от редиците
Коментари Харесай

Сърбия между Косово и Европа. Обвиниха Вучич за безредиците

Председателят на комисията по външни работи на Бундестага от редиците на Социалдемократическата партия на Германия Михаел Хелмут Рот, отхвърли да разяснява пред радио КиМ /Косово и Метохия/ несполучливия развой на връщане на разселени хора в Косово и обстоятелството, че сега доста повече сърби живеят в Берлин и Мюнхен, в сравнение с в Прищина или Призрен, оповестява вестник " Данас ". Той сподели, че знае, че обстановката на Север " не е идеална " и осъди " най-бруталните офанзиви, които сме виждали от края на гражданската война в тази страна и някогашна Югославия ", имайки поради спора сред сърби и членове на КейФОР в Звечан в края на май тази година.

" Сега живеем в 21-ви век и в никакъв случай не бих очаквал навалица да нападна бойците на КейФОР... „ КейФОР бяха поканени от косовското държавно управление да поемат отговорност за мира и стабилността в страната и тази обстановка беше, почтено казано, отвратителна “, заключи той.
-->
Рот сподели по-рано, че сръбският президент Александър Вучич е виновен за всеобщото нахлуване против бойци на КейФОР по време на безредиците през май в Звечан. " Г-н Вучич е виновен за тази брутална навалица, която атакува бойците на КейФОР и сърбите прекрачиха алената линия ", сподели немският политик. “Това е изцяло недопустимо “, съобщи той и добави, че концепцията за " Велика Сърбия “ дестабилизира Косово и Босна и Херцеговина.

На брифинг в Прищина с публицисти от вестниците " Коха ", " Клан Косова ", " Газете Експрес " и Радио КиМ, Михаел Рот той повтори известните си възгледи за " смелото водачество на водачите “, за нуждата от превъзмогване на несъгласията допустимо най-скоро и за определяне на " обща основа за помиряване и взаимно доверие “, както и упованието си за " нова динамичност “ в връзките сред Белград и Прищина след срещата на високо равнище на 14 септември.

Говорейки за Съюза на общините със сръбско болшинство, той изрази мнението, че " не е невероятно да се сътвори прагматично решение ", макар че е срещу " Република Сръбска 2 в Косово ", с оценката, че политическото статукво e по-изгодно за Сърбия. Той добави още, че Косово може да разчита на помощта на Германия по пътя към Европейски Съюз и НАТО. Рот сподели, че схваща разочарованието и нетърпението на жителите на Косово, които заради прекомерно дългия и " непочтен развой " на визова либерализация нямат доверие в Европейски Съюз, като уточни, че признаването на " националния суверенитет на Косово от Сърбия ", от пет страни от Европейски Съюз и други, които не са го създали, е " причина за всеки триумф ". 

/РА/
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР