Председателят на комисията по бюджет и финанси Любомир Каримански обяви

...
Председателят на комисията по бюджет и финанси Любомир Каримански обяви
Коментари Харесай

Каримански: В актуализацията на бюджета липсват реформи

Председателят на комисията по бюджет и финанси Любомир Каримански разгласи по БНР, че съвсем нито една концепция на Има Такъв Народ не е осъществена в актуализацията на бюджета по този начин, както е препоръчана.

„ Може би някой ще каже, че концепцията за диверсифицираната ставка в размер на 0% за производството на самун и хлебни артикули е наша, само че нашата мярка не стопира по този метод. Ние предложихме и допълнение, в което да е ясно, че обособените детайли, участници в ценеобразуването на хляба и хлебните артикули са по-важни и беше обикновено специалистите сред обединението и Министерство на финансите да седнат и да уточнят обсега и метода, по който това може да се случи за най-уязвимите групи, не общо за всички”.

Депутатът изрече неодобрение от това, че в актуализацията на бюджета липсват промени. Той даде образец с пенсиите, където трябвало да се направи не просто „ осъвременяване” на старите и новите пенсии през октомври, каквито поръчки дават ръководещите, а да се организира цялостна промяна, която да смени остарелия модел и той да бъде обективен и да може да се заложи стабилно във времето”, посочи Каримански.

Народният представител от Има Такъв Народ съобщи, че не е видял в бюджета да има планувана отплата за цените на тока за бизнеса:

„ Най-вероятно в случай че Министерство на финансите, въобще сътрудниците от Министерски съвет, разчитат на някакви други буфери, които има, откъдето да вземат тези пари. Вероятно ще има, само че не мога да кажа със сигурност”.

Каримански уточни, че не е срещу влизането на България в еврозоната. По думите му обаче това би трябвало да стане единствено след подробен разбор на изгодите и рисковете от приемането на единната европейска валута.

„ Аз също желая България оптимално бързо да влезе в еврозоната, само че дано да си свършим работата по този начин, както Хърватска я свърши. Ние даваме Република Хърватска като образец, само че не следваме нейния пример”, разяснява Каримански.

Той посочи обстоятелството, че Хърватия е приела Стратегическия проект за въвеждане на еврото още през 2018 година България също би трябвало да одобри подобен документ, в който с изключение на изгодите, провокациите и рисковете от приемането на еврото, би трябвало да залегне и цялата икономическа и финансова политика на страната, съобщи той.

„ Това е толкоз значимо и отговорно, че няма по какъв начин да нямаме паричната политика, регулаторната рамка, фискалната политика. Тези неща не ги виждаме от Националния план”, съобщи ръководителят на Бюджетната комисия.

Остри рецензии към направения от държавното управление план за актуализация на бюджет 2022 насочи и ръководителят на УС на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев в ефира на БНР.
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР