Председателят на КЕВР Иван Иванов заяви, че важен момент и

...
Председателят на КЕВР Иван Иванов заяви, че важен момент и
Коментари Харесай

Шефът на КЕВР: Важен компонент в поскъпването на водата е увеличението на заплатите на служителите във ВиК

Председателят на КЕВР Иван Иванов съобщи, че значим миг и съставен елемент в установяване на цената на водата се явява годишното нарастване на заплатите на чиновниците в бранш ВиК в страната с 15%.

Той показа пред депутатите в Народно събрание и другите аргументи за покачването на цените на водата приблизително с 15%.

" Причините за повишение на цената на водата се дължат на няколко фактора, които са незаобиколими. Първи фактор - стойностите в бизнес проекта на всяко едно сдружение ", съобщи Иванов от трибуната на Народно събрание.
По думите му този бизнес проект е с петгодишна реализация - от 2022 година до 2026 година

" В този бизнес проект има последователно повишаване на средствата за вложения ", акцентира той.

По думите му това се прави в осъществяване на националното съглашение, подписано от министъра на районното развиване и благоустройството, от българския ВиК холдинг и от организации в бранш ВиК.

" Като национално съглашение ние сме длъжни да го осъществим, което постанова годишно повишение с 15% на заплащането на чиновниците ", разяснява шефът на КЕВР.

Той съобщи, че в по-голямата част от ВиК операторите над 50% от разноските на сдружението отиват точно за заплата на чиновниците.

" Следващата причина е годишната актуализация, която се прави въз основа на показателя на инфлация в страната ", уточни той.

" ВиК операторите пламенно стачкуваха пред мен в диалози като заявяваха " господин Иванов, вие ни давате общ показател на инфлацията и се преценявате с него, а в действителност ние използваме един сегмент, който е на първо място метали и строителни материали, които се усилиха сред 50 и 100 % ", разяснява Иванов.

Тези фактори дават към 15% увеличение на цената на водата, добави той.

Иванов уточни, че след завършването на петгодишния регулаторен интервал, който е изминал през 2021 година, през идната година, КЕВР прави оценка дали всяко сдружение е изпълнило своите капиталови планове, за които е било финансирано посредством цената на водата.

По думите му 22 сдружения в страната не са изпълнили своите вложения.

Конкретно за Берковица и Сливен, той уточни, че в случай че двете сдружения са били изпълнили правилно капиталовите си планове, което е в полза на потребителите покачването на цената покачването на цената в Сливен е щяло да бъде не 40%, а 9,29%, а за ВиК Берковица вместо 80%, е щяло да бъде 10.27%.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР