Председателят на Канада Антъни Рота подаде оставка след спор за нацист в парламента

...
Говорителят на Камарата на общините на Канада подаде оставка, след
Коментари Харесай

Говорителят на Камарата на общините на Канада подаде оставка, след като несъзнателно похвали украинец, който се е сражавал за нацистка част, и го покани в парламента.

След като първоначално се противопостави на призивите да се оттегли, Антъни Рота напусна поста във вторник след среща с партийни лидери в Отава.

"Трябва да се оттегля като ваш председател", каза той в парламента. „Отново изразявам дълбокото си съжаление.“

Инцидентът от миналия петък предизвика глобално осъждане.

Ярослав Хунка, 98, получи репутация аплодисменти, след като председателят на Камарата на общините Антъни Рота го нарече „герой“ по време на петъчно посещение на президента на Украйна. Нацистки връзки и направи грешка, като го покани да присъства на събитието.

Министър-председателят на Канада Джъстин Трюдо каза в понеделник, че е „изключително разстройващо, че това се е случило“.

"Това е нещо, което е дълбоко смущаващо за парламента на Канада и в последствие за всички канадци", каза той пред репортери.

Членове на кабинета на г-н Трюдо се присъединиха към междупартийни призиви г-н Рота да се оттегли.

Часове преди председателят да обяви оставката си, министърът на външните работи Мелани Жоли нарече грешката на г-н Хунка „напълно неприемлива“.

"Мисля, че председателят трябва да изслуша членовете на къщата и да се оттегли", каза тя. — Не мисля, че има алтернатива.

Източник: bbc.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР