Председателят на Института по пътна безопасност (ИПБ) Богдан Милчев запита

...
Председателят на Института по пътна безопасност (ИПБ) Богдан Милчев запита
Коментари Харесай

Богдан Милчев пита Шишков защо МРРБ продължва да работи непрозрачно

Председателят на Института по пътна сигурност (ИПБ) Богдан Милчев запита задочно служебния районен министър Иван Шишков за какво Министерството на районното развиване и благоустройството (МРРБ) продължва да работи непрозрачно , макар обещанието за издание на заданията по пътно строителство и поправки, което не се изпълнявало правилно.

Въпроса си той насочи по време на полемика под надпис " Мисия безвредни пътища " , за която Шишков в началото е удостоверил присъединяване си, а след това е съобщил, че няма да пристигна. Изписват действия, които не са осъществени, по думите на Милчев.

В инициираната от ИПБ полемика участваха някогашните районни министри Николай Нанков (2011 година - 2018 г.) и Виолета Комитова (12 май 2021 година - 13 декември 2021 г.). Беше оповестено присъединяване и на Гроздан Караджов (13 декември 2021 година - 2 август 2022 г.), който обаче също отсъстваше.

Присъстващите използваха отсъствието на Шишков и Караджов с цел да ги обсипят с нападки по разнообразни тематики. Повечето упреци бяха отправени към Иван Шишков, към който от ИПБ малко преди диспута насочиха и отворено писмо. От Института по пътна сигурност питат служебния районен министър за какво се е уплашил да взе участие в полемиката и дали това има връзка с ареста на шефа на " Хидрострой " Велико Желев. Богдан Милчев пита какъв брой срещи са имали в Министерство на регионалното развитие Шишков и Желев и какво са обсъждали. Той прикани медиите също да питат Иван Шишков, когато беседват с него, какъв брой пъти се е срещал с Велико Желев и за какво. " Не е срамно, не е закононарушение, само че за какво го криеш ", добави той.

Той запита и за какво при инспекциите на Шишков на пътното строителство се вземат проби от пътища, строени преди години, а не от неотдавна построените, за които е в действие гаранцията на изпълнителя , който ще е длъжен да в профил несъответствията.

Николай Нанков прикани ИПБ да провежда сходен конгрес и след изборите. Той съобщи, че изборите минават и отпътуват, а проблемите остават. По думите му положението на пътищата у нас не е каквото би трябвало да бъде то в една европейска страна. Според Николай Нанков част от проблемите проблемите с пътищата у нас са свързани с недобре функциониращи контролни звена. Той сподели още, че допреди няколко години се правило по условия отпреди 30 години, като през 2018 и 2019 година са признати текстове за осъвременяването им. Нанков разяснява също спрените средства за пътно строителство и пътни поправки, част от които към този момент са разплатени. По думите му това основава корупционен риск. Две години без поддръжка на пътищата видяхме до какво види, разяснява също той. Бившият районен министър акцентира още, че макар рецензиите против предплатените заплащания към строителните компании без издадени позволения за градеж по време на ръководството на ГЕРБ, в този момент Иван Шишков е направил същото за правата Русе - Велико Търново. 

Той съобщи също, че няма да има настояща поддръжка на пътищата в страната до края на годината , откакто има прекъснати контракти с претекст за надплатени средства, а нови нямало да бъдат подписани. Според Нанков резултатът от дейностите на Шишков ще са с 49% по скъпи пътища. Той акцентира, че пътната поддръжка е въпрос на национална сигурност и прикани всички органи да се задействат.

Богдан Милчев заключи от казаното от него, че всичко, правено от ГЕРБ, продължава да се прави, и че оставаме без пътна поддръжка от 1 април.

По късно Нанков разгласи още, че Шишков е разплатил нелегално близо по два контракта 150 млн. лева - по единия 70, а под другия 78 млн. лв..

Виолета Комитова пък разяснява, че притежателите на строителните компании са надменни и се смятат за освен това от министрите, като не приемали за редно да им се вършат инспекции. С лед като предала поста на Караджов дупките по пътищата ненадейно изчезнали от публичното внимание. Комитова разгласи, че не е серпантина пътната поддръжка през 2021 година, само че нямало пари за предоставените задачи като завещание от Нанков. Т я била осигурила поддръжката на сегашната зима, а Караджов трябвало да я подсигури до края на 2023 година, само че това не се състояло. Виолета Комитова също упрекна ГЕРБ, че давали поръчките на близки до тях компании.

Николай Нанков отговори, че пари в бюджета е имали задоволително и е трябвало тя да се пребори да се отделят от тях за пътищата, както е правил и той всяка година. Основните поправки били възлагани посредством публични поръчки, сподели още той.

След полемиката Виолета Комитова съобщи, че макар скарването им с Нанков, и двамата желаят проблемите с пътищата да бъдат позволени.

Митко Байрактаров от създателите на ИПБ разгласи, че съгласно отговор на АПИ на запитване по Закона за достъп до социална информация против ва всички дадени за пътища милиарди през цялата 2022 година са осъществени главен ремонт на 7 км и един надлез и настоящи поправки на 200 км пътни сектори.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР