Председателят на хърватския парламент Гордан Яндрокович и президентът на страната

...
Председателят на хърватския парламент Гордан Яндрокович и президентът на страната
Коментари Харесай

Президентът и премиерът на Хърватия в спор за конфликта в Близкия изток

Председателят на хърватския парламент Гордан Яндрокович и президентът на страната Зоран Миланович влязоха в неприсъствен спор по отношение на позицията, която Хърватия е изразила при гласуването на резолюцията на Общото заседание на Организация на обединените нации за спора в Близкия изток. Хърватия бе една от 14-те страни, които гласоподаваха срещу резолюцията на Общото заседание на Организация на обединените нации, призоваваща към неотложно филантропично помирение в линията Газа.

Президентът Зоран Миланович дефинира вота на Хърватия като опасност за национална сигурност. Председателят на Народното събрание Гордан Яндрокович пък акцентира, че Хърватия е поредна в позициите си и поддържа правото на Израел на самозащита в сходство с интернационалното право, оповестява организация Хина.

„ Ние незабавно осъдихме терористичното нахлуване на " Хамас " в Израел и имаме вяра, че резолюцията трябваше да загатва това терористично нахлуване. Хърватия сподели ясно през цялото време, че се грижи за фундаменталните полезности и поддържа Израел “, сподели Яндрокович и добави, че се чака от Израел да почита интернационалното право, само че би трябвало ясно да се споделя по какъв начин е почнало всичко, а точно с терористичните дейности на паравоенната организация " Хамас ".

Резолюцията на Общото заседание е необвързваща и бе разкритикувана от Израел и от Съединени американски щати, които осъдиха това, че в текста не се загатва " Хамас ". Тя бе призната под овации и събра 120 гласа " за ", 14 " срещу " и 45 " въздържали се " от 193 членове на Организация на обединените нации.

Хърватският президент съобщи, че не е бил включен в съвещания и не е бил известен за вота на Хърватия при гласуването на резолюцията на Организация на обединените нации. Според него с този избор хърватските дипломати са заплашили националната сигурност, осведоми районната телевизия Ен 1. По думите му Хърватия е гласувала като съперник на мира.

„ Хърватия трябваше да се въздържи от гласоподаване на упоменатата резолюция, както и множеството страни членки на Европейския съюз. Трудно разбираеми са аргументите, които са предиздвикали държавното управление на Хърватия да отстъпи по този начин явно от позиция на мир и почитание на филантропичното право, в случай че в този случай не става въпрос за персонални политически ползи и позиции на премиера Андрей Пленкович “, написа в изказване на президентството.

Яндрокович отхвърли изказванията на Миланович и уточни, че „ през цялото време Хърватия има една и съща позиция по отношение на терористичната офанзива на Хамас против Израел “.

„ Президентът на Републиката е правил доста изказвания, които са навредили на интернационалната позиция на Хърватия – от проруските му възгледи до мощните му връзки с (президента на босненската Република Сръбска Милорад) Додик, тъй че не считам, че има някаква истина в това, което той споделя “, добави ръководителят на Народното събрание.

Според него доста повече внимание си коства да се обърне на изказванията на Додик за основаването на „ Велика Сърбия “, включваща Сърбия, Република Сръбска, Косово и Черна гора.

„ Това е рисково за Хърватия, а по отношение на позицията ни за резолюцията, не мисля, че по какъвто и да било метод ние застрашаваме външната политика на Хърватия “, заключи Яндрокович.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР