Председателят на групата на Патриотите в Столичния общински съвет е

...
Председателят на групата на Патриотите в Столичния общински съвет е
Коментари Харесай

„Патриоти за София“: Новата наредба за прием в първи клас е дискриминационна

Председателят на групата на Патриотите в Столичния общински съвет е подал мнение против противоречива смяна на Наредба 10 на МОН за организацията на дейностите в учебното обучение. Понастоящем за приема в първи клас е въведен водещ аршин - непрекъснат адрес на детето (чл. 43 от Наредбата). Той стана мотив за доста разправии и рецензии, като съгласно групата на „ Патриоти за София - Вътрешна македонска революционна организация и АТАКА “ в градове с районно разделяне, изключително в столицата, ще докара до безпорядък и комплициране при записването на децата в първи клас. Именно заради това и Патриотите не поддържаха създадените от Столична община правила за банкет в първи клас, които влизат в действие тази година.

Поводът за острото неодобрение на Вътрешна македонска революционна организация и АТАКА в София обаче е различен - желанието на МОН да сътвори специфична привилегия за „ малцинствата “, която да им  дава преимущество при записване в първи клас. С други думи, за ромите член 43 и районирането няма да се ползва и циганчетата въз основа на генезис ще бъдат насочвани към други учебни заведения, не тези по регион.

За тази концепция се заприказва преди два месеца. На страницата на МОН доскоро повече от 2 седмици беше разгласен и съответният текст на поправката в наредбата, която е дискриминационна - основава се член 43а, който буквално гласи:

„ § 1. Създава се член 43а: „ Чл. 43а. (1) Когато при установяване на прилежащите региони на учебните заведения се откри, че съществува обосновано съмнение използването на водещия аршин непосредственост до учебното заведение до постоянния/настоящия адрес на детето обективно да докара до образуване на една или повече паралелки с възпитаници единствено от една етническа малцинствена група, след решение на общината, децата от тази малцинствена група с постоянен/настоящ адрес в този съседен регион може да се насочват за записване в първи клас в учебни заведения с други прилежащи региони от обитаемото място, без да се ползва член 43, алинея 3. (2) Децата по алинея 1 се насочват и се одобряват в първи клас в учебните заведения с други прилежащи региони при условия и по ред, избрани от общината, и при декларирано предпочитание на родителите/настойниците. (3) Децата по алинея 2 може да се записват в учебните заведения, към които са ориентирани, и тук-там над одобрения учебен план-прием, само че не повече от двама възпитаници в паралелка “. 

Според Карлос Контрера, общински консултант от Вътрешна македонска революционна организация и ръководител на групата „ Патриоти за София “ в СОС, това е чиста проба дискриминация и основаване на привилегии на база етнически генезис. Воден от тези причини той подава негативно мнение до МОН с гледище предлагането да се отдръпна. Ето и част от претекстовете на Контрера:

Остро правя възражение против оферти текст 43а, който по своята същина е един дискриминационен текст, създаващ привилегии в подзаконов нормативен акт въз основа на етнически симптом. Предложеният план вкарва изключение от общия ред на член 43 от Наредбата, като окончателно вкарва, че за деца от „ една етническа малцинствена група “ по целенасоченост може да не се ползва районирането и тези деца да бъдат насочвани към други образователни заведения. С други думи, въз основа на етнически генезис се вкарва изключение от важащото за всички останали общо предписание. По своята същина това е привилегия, учредена на база генезис. Проектът изрично опонира на Закона за отбрана от дискриминация и на откритата процедура, че не може да се вкарва по-благоприятен режим въз основа на генезис.

Следва да подчертая, че българското законодателство и интернационалните ни задължения не третират и не признават понятието етническо малцинство в България. Следователно използването на този термин в нормативен акт от какъвто и да е темперамент е незаконосъобразно и опонира на вътрешноправната уредба на страната.

От претекстовете към предлагането излиза наяве, че това е мярка по целенасоченост, само че по този начин или другояче тя е незаконосъобразна, защото опонира на цялостната правна философия, а и на съответни разпореждания на Конституцията (чл. 6) и на Закона за отбрана от дискриминация – директна и непряка дискриминация.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР