Председателят на гражданската платформа Изправи се.БГ“ Мая Манолова внесе предложение

...
Председателят на гражданската платформа Изправи се.БГ“ Мая Манолова внесе предложение
Коментари Харесай

Манолова иска от Фандъкова да спре увеличението на водата в София

Председателят на гражданската платформа „ Изправи се.БГ “ Мая Манолова внесе предложение до кмета на София Йорданка Фандъкова и до ръководителя на Столичния общински съвет Елен Герджиков цената на водата да не се усилва, според одобрените от КЕВР пределни цени, а да остане под пределната.
„ Поради положителното финансово положение на „ Софийска вода “ АД (31 млн. лева облага в края на 2018 година и 37 млн. лв. налични парични средства към 30 юни 2019 г.) считаме, че има опция да не се покачват цените на ВиК-услугите през 2020 година или нарастването да е минимално и да не е за сметка на осъществяването на капиталовата стратегия на сдружението “, пишат в предлагането си от „ Изправи се.БГ “ по отношение на Доклада на КЕВР за покачването на цените, в който се включваше и повишаване в София на цената на водата в размер на 6,65 %.

От гражданската платформа упорстват Столичната община и „ Софийска вода “ да оповестят обществено и в детайли по обекти осъществяването на капиталовата стратегия за 2017 година, 2018 година и 2019 година според одобрения бизнес-план на „ Софийска вода “ от КЕВР за интервала 2017-2021 година, както и вложенията в мрежата, които ще бъдат направени през 2020 година

„ Столичани имат право да знаят защо са се употребявали парите им от покачването на цените на ВиК-услугите през последните 3 години “, написа още в предлагането.

От „ Изправи се.БГ “ прецизират, че от 31 март 2017 година до 1 януари 2020 година, за 33 месеца, нарастването на цената на водата в столицата е с над 51 % - от 1,82 лева./куб. м. до 2,75 лева./куб. м., каквато за момента е препоръчаната цена от 1 януари 2020 година Гражданската платформа добавя, че от 1 юли 2016 година до през днешния ден цената на топлинната сила, за клиентите на „ Топлофикация София “ ЕАД е увеличена с 48 %, а цената на тока – с над 10 %.

Припомняме, че „ Изправи се.БГ “ подава и мнение до КЕВР, преди откритото разискване на цената на водата на 17.12.2019 година, с което от гражданската платформа упорстват за областите с воден режим - Перник, Плевен, Габрово и Ловеч – да се вкара неотложен мораториум на нарастването на цените, а за останалите КЕВР и държавното управление да отсрочат плануваното нарастване.

От платформата припомнят, че Министерският съвет дава отговор за смяната на Наредбата, която би разрешила на КЕВР да спре повишаването.

За 24 области в страната е ясно, че следва нарастване от 1 януари 2020 година, а за четири – Пазарджик, Хасково, Търговище и Кюстендил - няма одобрени бизнес проекти в КЕВР, което слага под риск след това да се пристъпи към обезщетително нарастване на водата в тези области.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР