Това мнение изрази в ефира на предаването Денят с В.

...
Това мнение изрази в ефира на предаването Денят с В.
Коментари Харесай

Политологът Влaдимир Владимиров: Северна Македония ще влезе в едн...

Това мнение изрази в ефира на предаването " Денят с В. Дремджиев " политологът и анализатор на балканските тематики Владимир Владимиров.

 

" Можем да създадем една нелицеприятна констатация - Сърбия завоюва изборите в Северна Македония. ВМРО-ДПМНЕ има доста съществени връзки със Сърбия. През годините сръбската страна усили своето въздействие доста съществено. Съюзът на сърбите в Македония е съдружен сътрудник, т.е. част от депутатите са етнически сърби. Интересен миг също така е, че се появи нова албанска партия на хоризонта, с доста сериозен резултат, чиято акция беше стартирана от премиера на Косово Албин Курти. Той директно поддържа тази албанска секта. Т.е. тук към този момент имаме и втори участник. Друг участник е етническата партия на албанците ДУИ, която беше подкрепена от премиера на Албания. Т.е. имаме и трети участник ", изясни специалистът.

По думите му албанците в РСМ са твърди поддръжници на евроатлантическите полезности.

 

" ДУИ получи сериозна поддръжка дни преди изборите от премиера на Албания Рама, водачът й Али Ахмед беше награден с доста висока държавна премия за достижения и резултати. Стартът на другата албанска секта - ВЛЕН - което значи нещо скъпо, хубаво, на албански - беше подкрепена от Албин Курти. Т.е. ние към този момент имаме няколко съществени играчи на македонския терен, които имат съществени парламентарни групи. Очакванията са, че ВМРО-ДПМНЕ ще се съюзи, колкото и необичайно да звучи на пръв взор - играчите на Вучич и играчите на Курти, които са съществени съперници в интернационален проект - най-вероятно ще създадат коалиция ", счита анализаторът.

 

Специалистът бе безапелационен, че резултатите на ВМРО-ДПМНЕ в доста огромна степен се дължат на политиката на България в последните години към РСМ.

" Ветото, всичките тези клубове, битите българи - всички тези бити хора са до един симпатизанти и членове на ВМРО-ДПМНЕ. Връзката е повече от ясна. Трябва да бъдем доста деликатни в България, когато някой в Македония се назовава българин. Цялата акция на ВМРО-ДПМНЕ мина през потреблението на антибългаризма и антибългарските послания. Антиевропейски такива също ", разясни той.

 

Според Владимиров резултатът, който Кирил Петков като министър председател и Весела Чернева като негов външен политически консултант са постигнали, е свръхестествен. По думите му междудържавният спор сред България и Македония се е трансформирал в спор сред Македония и Европейският съюз.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР