Председателят на Гражданската платформа Изправи се.БГ Мая Манолова призова Обществения

...
Председателят на Гражданската платформа Изправи се.БГ Мая Манолова призова Обществения
Коментари Харесай

Манолова призова Обществения съвет към ЦИК да се застъпи за машините за гласуване |

Председателят на Гражданската платформа „ Изправи се.БГ " Мая Манолова прикани Обществения съвет към ЦИК да вземе присъединяване в съвещанието на ЦИК на следващия ден - 20 август 2020 година от 10:00 ч. - и да сложи въпроса за оповестяване на социална поръчка за доставка на машините за гласоподаване за идните парламентарни избори.

Манолова приканва Обществения съвет към ЦИК, защото жители не са позволени, в това число не бяха позволени и през вчерашния ден, до съвещанията на ЦИК, макар че в Изборния кодекс е записано, че съвещанията са обществени и открити.

В случай, че ЦИК продължи да саботира доставката на машини, това ще заплаши честността на парламентарните избори и ще докара до оспорването им, написа Манолова в писмо до Обществения съвет към ЦИК.

Тя показва още, че импортираният от ГЕРБ план за промени в Изборния кодекс връща опцията да се гласоподава по едно и също време и с хартиени бюлетини, и с машини, прецизира Манолова.

Независимо дали този законопроект ще бъде признат, или не, ЦИК по закон би трябвало да обезпечи 9500 машини за идващите избори, като за задачата неотложно да разгласи социална поръчка, акцентира тя.

Манолова напомня, че от август предходната година е планувано на национални избори да има единствено машинно гласоподаване във всички секции с над 300 гласоподаватели. В продължение на повече от една година ЦИК не е подхванала никакви дейности и не е приела никакви решения за осъществяване на закона и обезпечаване на машини за гласоподаване, написа ръководителят на „ Изправи се.БГ ".

С бездействието си ЦИК заплашва и слага под подозрение валидността на идните избори. Това значи, че при оборване на резултатите от изборите същите могат да бъдат анулирани като незаконосъобразно извършени, безапелационна е Манолова.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР