Председателят на Гражданска платформа Българско лято Борил Соколов изпрати сигнал

...
Председателят на Гражданска платформа Българско лято Борил Соколов изпрати сигнал
Коментари Харесай

Българско лято със сигнал до ЦИК за секции в частни къщи и с по един избирател

Председателят на Гражданска платформа " Българско лято " Борил Соколов изпрати сигнал до ръководителя на Централната изборна комисия Камелия Нейкова за секции в частни къщи и с по един гласоподавател по отношение на идния избор на 11 юли.

Ето какви въпроси насочат от " Българско лято " до ЦИК:

1. На какво се дължи съществуването в формалния лист, качен на уеб страницата на ЦИК, на секции с по-малко от 10 гласоподаватели, в това число с 1 (ЕДИН) гласоподавател? Каква е повода броят гласоподаватели да не дава отговор на наредбите на член 9 на Изборния кодекс, а точно при териториално обособени обитаеми места, секция да бъде формирана при не по-малко от 20 гласоподаватели, а в лечебни заведения, домове за остарели хора и други профилирани институции за даване на обществени услуги - при съществуване на не по-малко от 10 гласоподаватели?

2. Ще успее ли ЦИК, респективно РИК, да подсигурява безпристрастност на изборния развой в секциите в частни парцели и домове? Приемливо ли е за ЦИК в формалните документи, качени и на уеб страницата на Комисията да попада адресиране на секции в „ частна къща на Илхан Местан”, „ частна къща на Исмаил Сюлейман”, „ постройка № 68 /бивш шив. цех/ благосъстоятелност на Юлиан Алчев”, „ частна постройка на ул. " Извън регулация " № 6” и т.н? На какво се дължи съсредоточаването им главно в някои общини, като Ардино, Джебел, Кърджали, Кирково, Момчилград?

3. Как и по какъв метод ЦИК счита да обезпечи защитата на изборните бумаги и машини в частните домове със чиновници от Министерство на вътрешните работи, както и да направи охранителното проучване? Как ще се подсигурява тайната на вота на гласуващите в такива секции, като се съблюдава условието, секционната комисия да бъде минимум на 3 метра от гласуващия и къде ще е помещението за гласоподаване в тях и не на последно място?

4. ЦИК смята ли секции в здания с по-специфично предопределение, като автобусни спирки, механи, автосервизи и така нататък за отговарящи на изискванията на член 8 от Изборния кодекс, а точно като „ подобаващи помещения” за осъществяване на избори?

5. На какво съображение българските жители, намиращи се в отпуск в чужбина по време на изборния ден, могат да гласоподават в СИК в чужбина, без да са декларирали това авансово по надлежния ред?
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР