Председателят на Федералния резерв Джанет Йелън Още по темата Фед

...
Председателят на Федералния резерв Джанет Йелън Още по темата Фед
Коментари Харесай

Фед започва свиването на баланса си

Председателят на Федералния запас Джанет Йелън

Още по тематиката
Фед с оптимистични визии за американската стопанска система

Доналд Тръмп към този момент е избрал заместител на Джанет Йелън, твърди Politico
13 юли 2017
Банките в Съединени американски щати може да върнат повече кеш към вложителите след стрес тестванията

Анализаторите чакат притокът на капитал към акционерите да доближи равнищата отпреди рецесията.
19 юни 2017
Фед усили лихвата и стегна паричната си политика

Централната банка на Съединени американски щати ще стартира да понижава салдото си
15 юни 2017

Федералният запас на Съединени американски щати разгласи края на количественото облекчение и от октомври ще стартира да свива салдото, който надмина 4 трлн. $ в изискванията на рецесия, оповестява Financial Times. Централната банка резервира равнището на лихвите на последното си двудневно съвещание, само че продължава да предвижда още едно повишаване тази година, като счита, че вредите от ураганите ще имат единствено краткотраен резултат върху стопанската система.

Въпреки че от финансовия регулатор предстоящо не подвигнаха лихвите, проектите на Фед за стесняване на салдото му от имотно обезпечени корпоративни облигации и държавни скъпи бумаги, възлизащ на 4.2 трлн. $, е едно от най-значимите затягания на паричната политика от икономическата рецесия до момента.

Още повече, съгласно икономическите прогнози на институцията, оповестени след срещата, 11 от 16 членове на съвета за определянето на паричната политика - Federal Open Market Committee (FOMC), считат, че лихвеният % на федералните фондове, главният лихвен % на Фед, би трябвало да бъде в диапазона сред 1.25% и 1.50% към края на 2017 година, или с 0.25 процентни пункта над настоящето си ниво. С оглед на това ръководителят на Фед Джанет Йелън съобщи, че от паричния регулатор чакат още едно повдигане на лихвите до края на годината, което евентуално ще бъде осъществено през декември.

Ефектите

След заседнаието на FOMC доходността на ДЦК на Съединени американски щати регистрираха растеж, което ускори позициите на $ по отношение на другите съществени валути. Доходността по американските съкровищни облигации с падеж 10 години, които са бенчмарк за представянето на ДЦК на Съединени американски щати, е повишена с 2.29%, достигайки най-високата си стойност от 8 август, което на собствен ред инициира растеж в цената на акциите на американските банки. " Федералният запас направи следващата крачка към естествената си парична политика, като разгласи, че последователното стесняване на салдото ще стартира от идващия месец и ще ограничи проверките както на прогнозите, по този начин и на политическите насоки ", изясни Мохамед Ел-Ериан, основен стопански консултант в " Алианц " в Калифорния.

От Федералния запас показаха ниската безработица, сериозния растеж на вложенията в бизнеса и икономическия напредък като съществени фактори, въз основата на които регулаторът е взел решението си. Според отчета на централната банка краткосрочните опасности пред стопанската система на страната остават " относително уравновесени ", само че от Фед обявиха, че ще следят изкъсо придвижването на инфлацията.

След края на срещата на Фед Джанет Йелън съобщи, че неналичието на резистентен растеж в инфлацията макар сериозните парични тласъци за стопанската система през последните години остава една рискова мистерия. Според някои анализатори Йелън си оставя поле за смяна в паричната политика заради неналичието на изясненост към резултата, който рестриктивната парична политика ще има върху американската стопанска система. " Трябва да разберем дали факторите, които занижават инфлацията, ще се окажат трайни, съобщи Йелън на конференцията. (В подобен случай) това би изисквало нова смяна на паричната политика ", добави ръководителят на банката.

Мерките

Ограничаването на реинвестициите на Фед, на което банката разчита за свиването на салдото си, ще стартира от 10 милиарда $ на всеки три месеца и ще доближи своя най-много от 50 милиарда $ месечно, до момента в който общият баланс на централната банка не спадне с към 1 трлн. $ или повече през идващите години.

Въпреки че от Федералния запас не трансформираха упованията си за три нараствания на лихвите през 2018 година, централната банка на Съединени американски щати понижи очаванията си за по-далечното бъдеще. От FOMC понижиха прогнозния брой на нарастванията до две през 2019 година и единствено едно през 2020 година В допълнение към това регулаторът понижи упования дълготраен " безпристрастен " лихвен % от 3.0% на 2.75%, с което отразява опасенията си за цялостната икономическа конюнктура.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР