Председателят на Европейския съвет Доналд Туск вчера предупреди, че ЕС

...
Председателят на Европейския съвет Доналд Туск вчера предупреди, че ЕС
Коментари Харесай

Туск: ЕС трябва да се надява на най-доброто, но да се готви за най-лошото в отношенията със САЩ

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск през вчерашния ден предизвести, че Европейски Съюз може да се надява на най-хубавото в връзките със Съединени американски щати, само че би трябвало да се подготви за най-лошото. Тази оценка той прави в навечерието на идното през днешния ден и на следващия ден двудневно съвещание на държавните и държавните ръководители на страните от Европейски Съюз, съобщи Българска телеграфна агенция.

Въпреки неуморните ни старания да запазим единството на Запада, трансатлантическите връзки са сложени на огромно тестване поради политиките на президента на Съединени американски щати Доналд Тръмп. За страдание разделянето не е единствено по комерсиалните въпроси. Нека се надяваме на най-хубавото, само че би трябвало да се подготвим за най-лошото, се показва в писмо на Туск до неговите сътрудници в Европейския съвет.

Разговорите за миграцията стават все по-сгорещени и наподобява ще бъдат съществени на идното съвещание, прибавя той. Туск предлага да бъде разисквано обособяването на миграционни лагери отвън Европейски Съюз, под надзора на Организация на обединените нации. Той упорства в новия бюджет на Европейски Съюз да има перо, отделено за битка с противозаконната миграция. По негово мнение е належащо Европейски Съюз да окаже цялостна поддръжка за либийската брегова защита.

Европейски Съюз би трябвало да бъде в положение да взема решение кой има право да навлиза на негова земя. Ако не успеем да реализираме тази цел, ще бъде ярка демонстрация на уязвимост от наша страна, би изглеждало като че ли нямаме външна граница. Европейците от дълго време чакат да проявим решителност, с цел да възстановим възприятието им за сигурност. Това е по този начин, не тъй като хората ненадейно са станали ксенофоби, а тъй като е работа на всички ръководещи да ползват закона, да пазят земята и границата, за които са виновни, прибавя той.

Туск отбелязва, че миграционната рецесия основава почва за новопоявилите се крайни политически придвижвания, които убеждават хората в потребността от " твърда ръка ", в прорез с демократичния и европейския дух, с уклон към открит авторитаризъм. Ако хората повярват, че единствено тези сили са решението, ще повярват и на всичко, което те им кажат. Залозите са доста огромни, а времето е малко, отбелязва той.

Председателят на Европейския съвет добавя, че през днешния ден министър председателят Бойко Борисов, като представител на председателството на Съвета на Европейски Съюз, ще очертае напредъка по осъществяването на последните решения на европейските ръководители. Ще последва диалог с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг за съдействието с Европейски Съюз, в навечерието на срещата на върха на алианса при започване на юли.

Президентът на Франция Еманюел Макрон и канцлерът на Германия Ангела Меркел ще отчетат осъществяването на споразуменията от Минск, което е изискване за продължение или преустановяване на глобите против Русия. Преди дни Съветът на Европейски Съюз одобри решение глобите да бъдат удължени с още една година и се чака това да бъде доказано на съвещанието през днешния ден вечерта.

В петък Европейският съвет ще регистрира хода на договарянията за напускането на Англия. Преговорите са в застой, като главният неуреден въпрос остава границата сред Ирландия и Северна Ирландия.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР