Председателят на Европейския съвет Доналд Туск съобщи, че е постигната

...
Председателят на Европейския съвет Доналд Туск съобщи, че е постигната
Коментари Харесай

Жена оглавява Еврокомисията. Станишев вариант за председател на Европарламента

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск заяви, че е реализирана договореност по разпределението на висшите длъжности в Европейски Съюз.

Предлага се немският министър на защитата Урсула фон дер Лайен (Европейска национална партия, ЕНП) да бъде ръководител на Европейската комисия. Това предложение предстои на одобряване от Европейския парламент с болшинство от 376 гласа.

Европейският съвет назначава за собствен идващ ръководител и началник на еврогрупата служебния министър председател на Белгия Шарл Мишел (либерали) за период от две години и половина, с опция за втори мандат.

Предвижда се висш представител на Европейски Съюз по външната политика и сигурността да бъде испанският външен министър Жозеп Борел (социалисти), в случай че бъде доказан от новия ръководител на Европейска комисия.

Ръководителят на Международния валутен фонд Кристин Лагард се чака да поеме председателството на Европейската централна банка (ЕЦБ) за един-единствен мандат от осем години. Последното решение предстои на наново удостоверение от европейските държавни и държавни ръководители след координиране с Екологичен потенциал и ЕЦБ.

Туск добави, че за първи заместник-председатели на Европейска комисия се оферират неуспелите водещи претенденти за началник на комисията Маргрете Вестагер и Франс Тимерманс. Той означи, че при гласуването Германия се е въздържала от поддръжка за Фон дер Лайен (което се възприема като глас " срещу " ), въпреки немският канцлер Ангела Меркел да е била " за " в персонално качество.

Постигнатото систематизиране е сред двама мъже и две дами. Ако бъде одобрена от Екологичен потенциал, Фон дер Лайен ще бъде първата жена ръководител на Европейска комисия, посочи Туск.

Единствено при Европарламента още няма изясненост кой ще заеме поста на председателското място. Туск съобщи, че се надява за ръководител в половината мандат да бъде определен представител на Централна и Източна Европа

Той разясни, че се планува първата половина от мандата на председателството на Екологичен потенциал да бъде за социалистите, а втората - за Европейската национална партия.

Сред обсъжданите имена е това и на Сергей Станишев. Премиерът Борисов разгласи, че ввродепутатите от ГЕРБ ще поддържат ръководителя на Партията на европейските социалисти, в случай че бъде препоръчан за началник на Европейския парламент.

„ Още при предизборната акция недоумявах, че водачът на ПЕС не желаеха да го включат в листата. Сигурно сега му е мъчно, тъй като не е ръководител на групата си от 4-5 депутати, тъй като неговата партия не му е дала това право, а ще оглави Екологичен потенциал. Българин на такава висока позиция е единствено чест и горделивост, без значение че неговите хора в България не го харесват ”, разяснява Борисов.

Той изрази удовлетворение от признатите решения за разпределението на висшите длъжности в Европейски Съюз, тъй като Европейската национална партия (ЕНП) резервира председателското място на Европейската комисия.

Категорично държахме Европейска комисия да бъде за ЕНП и това постигнахме, съобщи министър председателят. Той посочи, че неговите сътрудници са дали обещание да обезпечат поддръжка от евродепутатите в своите политически сили за " този голям компромис ". Източна Европа е показана в Екологичен потенциал със своите депутати и със своите комисари, разясни Борисов, представен от Българска телеграфна агенция.

Премиерът дефинира своя белгийски сътрудник Шарл Мишел, назначен за нов ръководител на Европейския съвет, като доста добър другар на България. С препоръчаната за ръководител на Европейска комисия Урсула фон дер Лайен той посочи, че се познават добре.

По неговите думи препоръчаният за втори мандат като зам.-председател на Европейска комисия Франс Тимерманс е прелестен началник. Борисов дефинира препоръчаната за ръководител на Европейската централна банка Кристин Лагард като негов другар, с който се познават доста добре. Убеден съм, че сходен експерт ще ни бъде значим по пътя за еврозоната, уточни министър-председателят.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР