Председателят на Европейския съвет Доналд Туск съобщи, че е постигната

...
Председателят на Европейския съвет Доналд Туск съобщи, че е постигната
Коментари Харесай

Европейският съвет постигна съгласие по разпределението на висшите длъжности в ЕС

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск заяви, че е реализирана договореност по разпределението на висшите длъжности в Европейски Съюз .

Предлага се немският министър на защитата Урсула фон дер Лайен (Европейска национална партия, ЕНП) да бъде ръководител на Европейската комисия, а управлението на Европейския съвет да бъде поето от служебния министър председател на Белгия Шарл Мишел (либерали).

Предвижда се висш представител на Европейски Съюз по външната политика и сигурността да бъде испанският външен министър Жозеп Борел (социалисти). Предлага се ръководителят на Международния валутен фонд Кристин Лагард да поеме председателството на Европейската централна банка.

Групата на социалистите в Европейския парламент изрази отчаяние от предложенията, обсъждани в Европейския съвет за разпределението на висшите длъжности в Европейски Съюз.

" Не бихме желали процесът на водещите претенденти за ръководител на Европейска комисия да почине ", гласи изказване на ръководителя на парламентарната група Ираче Гарсия . Неприемливо е популистки държавни управления да отстраняват най-хубавия претендент, единствено тъй като е защитавал върховенството на закона и споделени европейски полезности, прибавя тя.-->

Кандидатът на социалистите за ръководител на Европейска комисия Франс Тимерманс в последните дни бе обсъждан кат о допустима отстъпка в договарянията сред страните от Европейски Съюз . Той бе измежду водещите претенденти, само че съгласно последния прочут вид на договореност в Европейския съвет не се планува да заеме някоя от най-високите длъжности . Досега като зам.-председател на Европейска комисия Тимерманс отговаряше за върховенството на закона, което стана причина за различията му с Будапеща, Варшава, Букурещ .

Водещият претендент на Европейската национална партия (ЕНП) Манфред Вебер дефинитивно се отхвърля от конкуренцията за ръководител на Европейската комисия. Това заяви негов представител. Предвижда се той да остане ръководител на групата на ЕНП в Европейския парламент .

 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР