Председателят на Европейския съвет Доналд Туск препоръча ЕС да одобри

...
Председателят на Европейския съвет Доналд Туск препоръча ЕС да одобри
Коментари Харесай

ЕС успя да договори споразумение за Гибралтар

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск предложи Европейски Съюз да утвърди съглашението за напускането на съюза, контрактувано с Англия, съобщи Ройтерс.

"Ще препоръчам ние в неделя (утре - б.р.) да одобрим резултата от договарянията за Брекзит. Никой няма аргументи да е благополучен. Но в това сериозно време, 27-те страни от Европейски Съюз устояха теста за единение и взаимност ", сподели той.

Испанският министър председател Педро Санчес направи изказване в Мадрид, като удостовери, че след интензивните договаряния през последните часове е било реализирано съглашение за Гибралтар, което открива пътя срещата на върха на Европейски Съюз на следващия ден да утвърди съглашението с английския министър председател Тереза Мей. Санчес сподели, че всички бъдещи решения, засягащи Гибралтар, ще бъдат вземани при дейното присъединяване на Англия. Затова той на следващия ден ще гласоподава в поддръжка на съглашението за Брекзит.

Междувременно вследствие на среднощните договаряния Лондон даде писмени уверения на Евросъюза, че няма да упорства съглашението за Брекзит да се интерпретира по този начин, че то да обвързва Европейски Съюз с изказванието, че възможен предстоящ търговски контракт сред него и Обединеното кралство ще се отнася и за Гибралтар.

Британското държавно управление "ще договаря бъдещите съглашения в осъществяване на Съвместната политическа декларация от името на всички територии, за чиито външни връзки Обединеното кралство дава отговор, с цел да подсигурява подобаващи и преференциални бъдещи връзки с Европейски Съюз, вземайки поради техните към този момент построени връзки с Европейския съюз ", се показва в писмо на английския дипломат в Европейския съвет Тим Бароу.

Писмото бе оповестено в интернет от английското държавно управление. А представител на държавното управление, представен от Ройтерс, сподели в Лондон през днешния ден, че вследствие на извършените незабавни договаряния то е дало увещание на Мадрид, че ще разисква бъдещето на Гибралтар директно с Испания.

В проектодокумент, забелязан от Ройтерс, Европейски Съюз ще съобщи на срещата на върха на следващия ден, че всевъзможни бъдещи решения, отнасящи се до Гибралтар, ще бъдат обсъждани директно с Мадрид.

"След като Обединеното кралство напусне Европейски Съюз, Гибралтар няма да бъде включен в териториалния обсег на споразуменията, които ще бъдат подписани сред Европейски Съюз и Обединеното кралство ", се показва в документа. "Това обаче не изключва опцията за обособени съглашения сред съюза и Обединеното кралство за Гибралтар... Тези обособени съглашения ще изискват предврителното единодушие на Кралство Испания ", се разяснява в документа, забелязан от Ройтерс.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР