Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен пристигна тази

...
Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен пристигна тази
Коментари Харесай

Урсула фон дер Лайен пристигна в Белград

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен дойде довечера в Белград, където беше посрещната от президента Александър Вучич.

Основните тематики на диалога сред двамата са европейската интеграция на Сърбия и напрежението в Косово.

Утре фон дер Лайен ще се срещне със сръбския министър председател Ана Бърнабич и дружно с президента Вучич ще взе участие в стартирането на плана за железопътен кулоар номер 10.

Председателят на Еврокомисията ще участва и на подписването на контракт за рехабилитация на автомагистралата Ниш-Прищина, която се прави с европейска поддръжка.

Визитата на Урсула фон дер Лайен е част от подготовката за срещата на върха Европейски съюз - Западни Балкани на 6 октомври.

По-рано фон дер Лайен прикани Прищина и Белград към градивен разговор за събаряне на напрежението в Косово и взаимна работа с взор към бъдещето.

" По-важно е да вървим напред по европейския път. Жизненоважно е Косово и Сърбия да възстановяват връзките си след разискване на проблемите. Трябва да кажа, че съм доста разтревожена от актуалната рецесия. От основно значение са деескалация и връщане на масата за договаряния за намирането на продължително решение. Единственият метод това да стане е посредством разговор с посредничеството на Европейския съюз. Това е единствената платформа за решение на актуалната рецесия ", съобщи ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

" Поисках да бъдат наказани нападенията в Зубин поток и Ярине. Атакувани бяха косовски институции. Това се случи след провокативни и изпълнени с ненавист изявления на сръбския президент и след демонстрации на мощ със самолети, хеликоптери и танкове по границата с Косово ", добави Албин Курти, министър председател на Косово.

Кризата сред Сърбия и Косово наблюдават специфичните пратеници на Българска национална телевизия Александър Марков и Росен Петрински. Техните директни включвания и репортажи очаквайте в " По света и у нас ".
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР