Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен пое ангажимент

...
Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен пое ангажимент
Коментари Харесай

Фон дер Лайен със спешен план да спаси ЕС от руския газ

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен пое ангажимент този месец да бъде направен незабавен проект, който да помогне на държавит-членки да се оправят без съветска сила след края на войната в Украйна, написа БГНЕС.

Фон дер Лайен съобщи, че самодейността ще се основава на дейностите на Европейски Съюз за отвод от съветските въглища, петрол и природен газ и ще добави напъните на целия блок за ускорение на развиването на възобновимата сила, като да вземем за пример вятърната и слънчевата сила.

" Подготвяме незабавни проекти за Европа ", съобщи фон дер Лайен в чешкия град Литомисъл, където означи началото на шестмесечното ротационно председателство на Европейски Съюз. " Цените на силата са високи. Хората - с право - чакат от нас да създадем нещо по въпроса. "

Тя съобщи, че проектът за деяние при изключителни обстановки, който би трябвало да бъде направен към средата на юли, ще се концентрира върху два основни въпроса: да се придобие ясна визия за това къде следва да се понижат съветските енергийни доставки и това да бъде направено " по образован метод ", както и да се обединят напъните на страните от Европейски Съюз, изправени пред усложнения в доставките.

" Нуждаем се от добър, общ проект, съгласно който силата или газът да постъпва там, където е най-необходимо ", сподели Фон дер Лайен.

Тя съобщи, че проектът ще бъде създаден в съгласуваност с чешкото държавно управление, чийто министър-председател посочи политическия напън в целия Европейски Съюз да се работи.

" Цените на силата задушават нашата стопанска система ", съобщи министър председателят Петър Фиала, съгласно който този въпрос ще бъде най-голямото ни тестване през идващите месеци.

През май Европейска комисия разгласи проект, наименуван REPowerEU, за отвод от съветската сила на фона на войната на Кремъл в Украйна, като предложи пакет от близо 300 милиарда евро, който включва по-ефективно потребление на горивата и по-бързо въвеждане на възобновима сила.

" Следващата стъпка е да предоставим на държавите-членки на Европейски Съюз 300-те милиарда евро, които идват дружно с REPowerEU, и по тази причина, несъмнено, разчитаме на Вашето председателство да реализира бързо съглашение за приемането на регламента REPowerEU ", сподели Фон дер Лайен на чешкия министър председател.

Тази капиталова самодейност има за цел да помогне на 27-те страни от Европейски Съюз да стартират да се откъсват от съветските изкопаеми горива през тази година. Целта е Русия, главният снабдител на петрол, природен газ и въглища в Европейски Съюз, да бъде лишена от десетки милиарди доходи и да се укрепят политиките на Европейски Съюз в региона на климата.

 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР