Председателят на Европейската Комисия Урсула фон дер Лайен, която е

...
Председателят на Европейската Комисия Урсула фон дер Лайен, която е
Коментари Харесай

Урсула фон дер Лайен: Косово заслужава визите да отпаднат, изпълнихте всички стандарти

Председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен, която е на посещаване през днешния ден в Косово в границите на обиколката си на Западните Балкани, повтори позицията на Комисията за визова либерализация на Косово и съобщи, че Косово заслужава визите да бъдат отстранени, защото страната е изпълнила всички условия, предава КосоваПрес.



„ Косово заслужава визите да отпаднат, изпълнихте всички стандарти. Отново потвърдихме в този момент, че сте изпълнили всичко, нашата задача е да убедим целия Европейски съвет, болшинството е на ваша страна. Необходими са доста дипломатически старания и уточнения, можете да разчитате на нас в Комисията, тъй като ние ще създадем всичко, с цел да ви помогнем в тази посока ”, сподели Фон дер Лайен. 

В годишния отчет за напредъка на Косово към Европейски Съюз, показан на 12 октомври тази година, Европейската комисия удостовери рекомендацията за унищожаване на визите за жители на Косово.

Европейската комисия и Европейският парламент от години поддържат отпадането на визите, тъй че не се чакат спънки от страна на тези две институции да има спънки, заяви в средата на октомври Радио Свободна Европа.

Президентът на Косово Вьоса Османи съобщи по-рано този месец, че Европейската комисия е предложила премахването на визите, защото страната е изпълнила всички критерии, затова вземането на политически решения по време на чешкото председателство (на ЕС) е повече от незабавно и влизането в действие на визовата либерализация не би трябвало да бъде пленник на някакви механически аспекти. Това съобщи за Българска телеграфна агенция организация КосоваПрес.

Чешкото председателство на Европейски Съюз е предизвестило, че „ ще се стреми да реализира единодушие от всички страни “, макар обстоятелството, че е задоволително гласоподаване с квалифицирано болшинство, с цел да се утвърди решението на Съвета, добави по-рано този месец Радио Свободна Европа. 

Фон дер Лайен даде обещание също помощ по въпроса за доставките на газ. „ Ние сме един до друг с вас, с единение и взаимност ще се оправим с тази рецесия. За вас е значимо да имате достъп до закупуване на газ, ще се възползвате и от законовите оферти и разисквания, които имаме в Европейски Съюз по отношение на тавана на цените на газа. Опитваме се цените да не стигнат прекомерно надалеч, защото сме енергиен съюз и вие ще се възползвате от това. Ще ви отпуснем дотация от 75 милиона евро за незабавна поддръжка на уязвимите бизнеси и семейства “, сподели ръководителят на Европейската комисия, като добави, че Косово ще се възползва и от помощта на Европейски Съюз за района в размер на 500 милиона евро.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР