Председателят на Еврогрупата Паскал Донаху заяви, че банките в Еврозоната

...
Председателят на Еврогрупата Паскал Донаху заяви, че банките в Еврозоната
Коментари Харесай

Председателят на Еврогрупата: Банките са стабилни

Председателят на Еврогрупата Паскал Донаху съобщи, че банките в Еврозоната са постоянни, в подтекста на протичащото се в Съединени американски щати. Кризата с двете американски банки - Silicon Valley Bank и Signature Bank, нямат директна връзка със обстановката на Стария континент, съгласно Донаху, който добави:

 
Обсъдихме банкрутът на Silicon Valley Bank в Съединени американски щати и продължаваме да следим обстановката доста деликатно. Проблемите са в резултат на характерния бизнес модел на банката, а картината тук в Европа е доста друга. Подсилихме ги извънредно доста през последните години и са под непоколебим надзор от националните и европейските управляващи. Регулаторната рамка от Базел се ползва върху всички европейски банки.
Паскал Донаху, ръководител на Еврогрупата

Донаху добави, че финансовите министри от Еврогрупата не виждат връзка сред случилото се в Щатите и цифровото евро.

 
Събитията, които се случват в Америка, акцентират значимостта на задълбочаването на банковия съюз, само че също по този начин акцентират смисъла на решенията, които към този момент сме взели. Решенията, които взехме във връзка с капитала, който банките държат тук, в Европа, както и многото решения, които бяха взети във връзка с това по какъв начин можем да контролираме по-добре нашите банки.
Паскал Донаху, ръководител на Еврогрупата

В петък регулаторните органи на Съединени американски щати затвориха Silicon Valley Bank, откакто вложителите започнаха да изтеглят средствата си едновременно. Това е вторият по величина банков банкрут в историята на Съединени американски щати, отстъпващ само на банкрута на Washington Mutual през 2008 година Базираната в Ню Йорк Signature Bank също се срина през уикенда.

 
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР