Глобалната икономика расте по-бързо от прогнозираното само допреди няколко месеца

...
Глобалната икономика расте по-бързо от прогнозираното само допреди няколко месеца
Коментари Харесай

ОИСР повишава очакванията си за растеж на световната икономика за тази и следващата година

Глобалната стопанска система пораства по-бързо от плануваното единствено допреди няколко месеца с помощта на устойчивата икономическа интензивност в Съединени американски щати. Инфлацията се приближава по-бързо от предстоящото до целевите равнища, избрани от централните банки. Това показва Организацията за икономическо съдействие и развиване (ОИСР) в най-новия си отчет, отдаден на международните стопански вероятности през 2024 и 2025 година, който бе оповестен през днешния ден и представен от Ройтерс.  

Световната стопанска система ще резервира темпа на напредък от 3,1 на 100, регистриран през предходната година, и през актуалната година. За 2025 година Организацията за икономическо сътрудничество и раз планува ускорение на растежа на международния БВП (БВП) до 3,2 на 100.

През февруари т. година Организацията за икономическо сътрудничество и раз залагаше на световен стопански напредък от 2,9 на 100 за 2024 година и 3 на 100 за следващата година.

Очаква се по-бързото от предстоящото закъснение на инфлацията да сложи началото на цикъла на понижаване на лихвите от страна на огромните централни банки през втората половина на 2024 година Това би помогнало за увеличението на приходите на потребителите, считат специалистите на Организацията за икономическо сътрудничество и раз.

 

Въпреки това скоростта на възобновяване се разграничава доста, предизвестява организацията. Растежът остава вял в Европа и Япония, което обаче се компенсира от по-бързия ритъм в Съединени американски щати.

Очакванията на Организацията за икономическо сътрудничество и раз за икономическия напредък на Съединени американски щати са нараснали до 2,6 на 100 за тази година, до момента в който през февруари се предвиждаше по-скромен растеж - с 2,1 на 100.

За следващата година се предвижда, че растежът в Съединени американски щати ще се охлади до 1,8 на 100, при упования за 1,7 на 100 в предходната прогноза на Организацията за икономическо сътрудничество и раз.

Подкрепена от фискалните тласъци, стопанската система на Китай също се чака да нарасне по-бързо, като растежът в този момент се предвижда да доближи 4,9 на 100 през 2024 година и 4,5 на 100 през 2025 година През февруари прогнозите на Организацията за икономическо сътрудничество и раз бяха за напредък на китайската стопанска система със надлежно 4,7 и 4,2 на 100.

Слабо представящата се немска стопанска система продължава да въздейства отрицателно на стопанската система на еврозоната и растежът на Брутният вътрешен продукт на валутното обединяване се предвижда да доближи 0,7 на 100 през 2024 година, както и 1,5 на 100 през 2025 година По-ниската инфлация в еврозоната покачва покупателната дарба на семействата и проправя пътя за понижаване на лихвите, считат от Организацията за икономическо сътрудничество и раз.

При предходната прогноза на организацията се предвиждаше напредък на стопанската система на еврозоната с 0,6 на 100 тази година и 1,3 на 100 следващата година.

Перспективите за Англия са едни от дребното, които бяха намалени, като Организацията за икономическо сътрудничество и раз в този момент чака едвам 0,4 на 100 растеж на Брутният вътрешен продукт тази година спрямо 0,7 на 100 при предходната прогноза. През 2025 година английската стопанска система ще се разшири с 1,2 на 100, съгласно оценките на Организацията за икономическо сътрудничество и раз.

Междувременно в Япония растежът на приходите, разхлабената парична политика и краткотрайните данъчни облекчения биха помогнали темпът на напредък да се форсира от 0,5 на 100 през 2024 година до 1,1 на 100 през 2025 година, спрямо плануваните 1 на 100 за актуалната и идната година през февруари.

Инфо: Българска телеграфна агенция

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР