Председателят на Ервопейската комисия продължава да изпълнява своята зелена и

...
Председателят на Ервопейската комисия продължава да изпълнява своята зелена и
Коментари Харесай

Война, болести и геополитика: Равносметката на Комисията на Фон дер Лайен

Председателят на Ервопейската комисия продължава да извършва своята зелена и цифрова стратегия макар огромните разтърсвания, само че какъв брой сполучливо се оправя?

Ако петгодишният мандат на Урсула фон дер Лайен може да се оприличи на футболен мач, то нейният тим излиза в отмора при еднакъв резултат и с няколко натъртени глезена (най-вече от неточности, които самичък си е причинил), написа в собствен разбор „ Политико”.

Беше диво пътешестване.

Когато излязоха на терена през декември 2019 година, комисарите на Фон дер Лайен си представяха дипломатическа атака, в която Брюксел ще вмъкне няколко гола около главните си геополитически сътрудници - Китай и Съединени американски щати. Тактически групировката беше основана, с цел да се концентрира върху цифровите и зелените политики, които да принудят противниците да играят съгласно изискванията на Европейски Съюз.

След това пристигна пандемията.

Приливната вълна от инфекции, която връхлетя Европа, унищожи проекта за деяние на немския водач и принуди екипа му да се приспособява към невижданите условия.

Първоначално те се пробваха прекомерно постепенно и наивно да се оправят с обезпечаването на ваксини и разрешиха на националните столици да поемат самодейността за ограничение на пътуванията.

Но те се прегрупираха и започнаха първата взаимна стратегия на блока за закупуване на ваксини. Бавно защитната тактичност отстъпи място на по-настойчив метод и три години след най-тежката пандемия от времето на испанския грип Европа още веднъж е в играта.

Комисията заслужава известно самопризнание за това.

Но в случай че тимът се е надявал на мъртвило в играта, той е бил мощно отчаян. Малко преди Комисията да стигне доникъде на пътя, тоталната военна офанзива на Русия против Украйна сътвори най-голямото разтърсване в европейската архитектура за сигурност след Втората международна война. В безредните дни, които последваха, Комисията се опита да резервира единството на тим Европа и реализира незабравим триумф във връзка с глобите и военната помощ. Но напъните ѝ да координира обща енергийна политика по отношение на Москва остават несполучливи.

Двойният удар на заболяването и войната насочи вниманието към някои необикновени реализатори от екипа на фон дер Лайен - хора като Стела Кириакидес, чийто нормално вторичен сектор опазване на здравето внезапно стана централен. Самата Фон дер Лайен се оказа в още по-значима и геополитическа роля, в сравнение с може би е очаквала. Но тя също по този начин засенчи някои звезди, като цифровата кралица Маргрете Вестагер, която в този мач не съумя да вкара нито един запаметяващ се гол против огромните технологии.

Отборът се представ зле и в гостуванията си.

Върховният представител на Европейски Съюз по въпросите на външните работи Жозеп Борел беше заловен натясно от съветския външен министър, дипломатът- деец Сергей Лавров в Москва. Фон дер Лайен за малко беше изправена на пейката в Анкара, когато поради неприятното позициониране на сътрудниците си беше унизена по време на среща с турския президент Реджеп Тайип Ердоган.

Ръководителката на Европейски Съюз трябваше също да направи ранна промяна, откакто комисар Фил Хоган - основен реализатор, беше заставен да напусне терена.

Въпреки тези неприятности Комисията на Фон дер Лайен продължава да работи интензивно. Комисарят по въпросите на вътрешния пазар Тиери Бретон се оказва сериозна опасност, търсейки благоприятни условия да осъществя гол. Зелената тактика на Франс Тимерманс наподобява, че към момента има сили.

Комисарят по вътрешните работи Илва Йохансон се трансформира в страховит реализатор, който е еднообразно неотстъпчив по въпросите на миграцията и цифровите технологии. Словакът Марош Шефчович играе ролята на отбрана, натоварена със задачата да държи под надзор неприятни закани като Брекзит и Швейцария. За разлика от него Маргаритис Схинас прави добра игра, само че се постанова мъчно в огромните мачове.

Всички проекти, които Урсула фон дер Лайен можеше да има за своя мандат като ръководител на Комисията, бяха провалени в границите на 100 дни от пандемията. Оттогава насам тя минава от една рецесия в друга - пандемия, последвана от война, като в същото време се занимава с ежедневните, само че основни задания да не допусне Брекзит да се развихри, а Будапеща и Варшава да бъдат на нейна страна.

И въпреки че тези рецесии са предизвикателство за Фон дер Лайен, те също по този начин дават благоприятни условия. Немислимо би било Брюксел да създаде проект за сливане на дълга на страните от Европейски Съюз и да стартира масирано целево разходване на средства без пандемията. Това даде на Фон дер Лайен и непредвиден лост за битка с неотстъпчиви страни като Полша и Унгария, като заплаши да спре средствата.

Войната на Русия в Украйна даде нов подтик на апелите за декарбонизация на най-големите стопански системи на блока. Отказът от съветския нефт и газ неизбежно ще значи по-голям ангажимент към плановете за политики, прокарвани от екипа на Фон дер Лайен, за всичко - от въвеждането на електрически коли до повишение на енергийната успеваемост на жилищните здания.

Ако през идващите месеци не възникне нова рецесия, Фон дер Лайен има късмет да употребява спомагателните пълномощия, с които разполага и да стартира да помпа мускулите си.

Новото немско държавно управление даде ясно да се разбере, че няма да упорства за втори мандат. Така че не е належащо да си икономисва каквото и да било. Истинският тест ще бъде дали тя ще успее да прокара обширния набор от политики за понижаване на въздействието върху изменението на климата, които започва в границите на " Зелената договорка " малко след встъпването си в служба. /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР