Председателят на Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД) д-р

...
Председателят на Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД) д-р
Коментари Харесай

Бяла книга за детето създаде Държавната агенция за закрила на детето

Председателят на Държавната организация за протекция на детето (ДАЗД) доктор Елеонора Лилова в изявление особено за Actualno.com споделя за издадената Бяла книга за детето в навечерието на  1-ви юни - Международния ден на децата.
Д-р Лилова, кои са най-важните акценти в Бялата книга за детето?
Най-важните акценти в „ Бяла книга за детето “ са свързани със структурирането  на достиженията и настоящите провокации в системата за протекция у нас, както и на шестте тематики за детското богатство, детското опазване на здравето, обучение, просвета и спорт, право на сигурност, както и на детско присъединяване, по въпроси, които касаят децата.  „ Бялата книга за детето “ е сборен систематизиран документ, който е още едно изпитание от страна на да насочим вниманието към въпросите, които касаят децата и подобряването на живота им у нас. Тя е добър мотив за равносметка за нужните промени и за надграждане на постигнатото по отношение на подкрепящата детето и родителите роля на страната.
В книгата е отделено особено внимание на работата на Националната телефонна линия за деца 116 111, която работи над 10 години у нас и към този момент има модерно телефонно решение и се ръководи напълно под надзор на ДАЗД. Доверието към нея доста се покачва и деца и жители звънят в потребност гратис, непрекъснато, седем дни в седмицата.
За всяка тематична област са откроени мненията на децата-членове от цялата страна на Съвета на децата към ДАЗД. Децата споделят намерено какво мислят за образованието, опазването на здравето, насилието, сигурността, грижите към тях и опциите им за реализация.
Специално място е отделено на системата за протекция у нас. Прекланям се пред хората, които през годините са дали всичко от себе си, с цел да няма гладни, заболели, комплицирани, афектирани, необразовани, изплашени или самотни деца. Вярвам, че техният образец ще заразява още повече хора, които и отсега нататък ще се посвещават на тази задача. Защото давайки всичко от себе си за децата, сме създали най-хубавото освен за тях, само че и за бъдещето на българчетата.
Тя излиза в навечерието на 1-ви юни. Разкажете ни за какво инициирахте работа по този план?
На 1-ви юни повече от всеки ден обществото се радва и се гордее с децата ни. Специалното внимание към децата на този ден би трябвало да се мултиплицира в всекидневието. Децата ни би трябвало да са спокойни, усмихнати, обгрижени и подкрепени от нас непрекъснато. Време е ясно да признаем, че децата са нежни създания, с особени потребности и накърнимост на подрастващи, както и, че всяко дете, като човешко създание, е значим притежател на човешки права. По традиция на празници признаваме, че децата са съществена полезност за българския народ, само че е добре това самопризнание да се усеща от тях всеки ден.
Тяхното благоденствие и израстване като пълноправни и виновни български жители е главно обвързване за нас възрастните – техните родители, учители, другари и близки. Смятам, че основаването на тази книга и запознаването на обществото и институциите с нея ще помогне да се надгради визията за правата на децата у нас и ще се зададе вярната посока за тяхното по-добро бъдеще.
Инициирах основаването на Бялата книга, с цел да опитаме по още един метод да потърсим и намерим единодушие в обществото по въпросите за децата в България. Както знаете у нас към момента липсва значим стратегически документ за децата, а в този момент в постпандемичното време на COVID-19 още повече е належащо да правим обзор на достиженията и да оформим бъдещите си планове за поддръжка на развиването им. В последната година в обществото ни настъпиха промени и в връзките, настройките, мненията, свързани с грижата за децата. Днес повече от всеки път са ни нужни гаранции за всяко дете. Затова това е документ, адресиран към всички нас, от които се чака да обединим напъните си в името на децата.
Повод за издаването е и честването на 30 години от утвърждението на Конвенцията на Организация на обединените нации за правата на детето в страната ни, с която заявяваме своята воля да отстояваме достойния живот на признака и вярата на човешкото бъдеще – децата.
Кои са първите стъпки, които следва да се подхващат у нас в името на положителното за децата ни? В кои области сме най-изоставащи?
Първите стъпки, които би трябвало да предприемем в името на положителното на децата ни са свързани със единодушието към главните човешки полезности и признаването им за народен приоритет. Обединяването ни към добродетелите, стойностното и кардиналното държание и отношение на ценене правата на индивида до нас, както и уважението към другите са значима основа за реализиране на съгласие в обществото. То е значимо и за израстването на устойчиво потомство крепко стъпили на земята бъдещи създателите на страната ни.
Най-големите неналичия на дейности се виждат в региона на общественото включване на децата от разнообразни етноси и уязвими групи в живота на общността. Както и задоволяването на битовите и личностни потребности като основна причина за построяването на по-спокойни генерации. Изключително значима е и предварителната защита на насилието и злоупотребите с достолепието на деца, както в действителна, по този начин и в онлайн среда. Превенцията и битката с бедността, която води след себе си и голям брой други отрицателни обществени явления. От изключително значение е да се изследва тревогата на родителите и децата, както и опциите за тяхната поддръжка в ежедневните им проблеми, в това число и феномена на обществената самотност.
Затова са значими съдействието и провеждането на дейни национални политики за облекчаване на базови и личностни потребности за пълноценното развиване на децата на България и провеждането на съответни дейности, свързани с: благосъстоянието и общественото включване; създаването и приемането на цялостна политика, ориентирана към възстановяване на детското здраве, създаване на ограничения, които да подсигуряват, че всички деца от градските и селските региони ще завършат наложителния курс на обучение до 16-годишна възраст; увеличението на присъединяване на децата/учениците в живота на общността, включването им във вземането на решения по по-широк кръг от въпроси, които ги засягат, както и вдишване на отговорност и замесване в тяхното осъществяване и продължение синхронизирането на националните политики с рекомендациите на Комитета на Организация на обединените нации по правата на детето и целите и задачите на стратегическите документи на Европейския съюз у нас.
С кои Ваши начинания в се гордеете най-вече?
Инициативите, с които се гордея са тези, с които вършим хората щастливи и виждам пламъчето на наслада и задоволство в очите, че те са дали доста на децата и че работата и постъпките им са оценени и почтени за почитание. Затова самодейностите: Отличителен знак „ Аз подсигурявам щастливо детство “, която се организира за трета поредна година и оценката „ Посланик на положителното “ са най-ценните събития на ДАЗД за мен, които зареждат с позитивизъм и заразяват други хора и организации да вършат добрини. Защото всички знаем, че за децата се прави положителното и единствено най-хубавото.
В поддръжка на хората, които работят с деца, създадохме значими методически стъпки за деяние в спешни обстановки с деца. Те са създадени, с цел да оказват съответна и незабавна помощ за превъзмогване на напрежението при случай, изискващ дейности в необикновена конюнктура.
През 2020 година създадохме и две интерактивни книги в поддръжка на децата и експертите, отдадени на мощните страни на характера на децата. Идеята на създателите се опира на сериозните доказателства в научните среди, че развиването на мощните страни на характера въздейства положително върху живота и оказва помощ за справяне с провокациите, което е изключително значимо в създалата се обстановка с пандемията.
Когато приказвам за обичани начинания не мога да пропусна и най-забавните от тях – тези, които са извършени дружно със Съвета на децата към ДАЗД. Това са: културно-развлекателната стратегия и стриймингът през 2020 година на самодейността с видеа на деца, признателни на хората, които се грижат за тях: „ Най-голямото детско благодаря “; новаторското събитие „ Д@!ЗДр “ с присъединяване на най-известните влогъри и ютюбъри в България през 2018г., акцията „ Живот без принуждение за всички деца “; забавните изложения за афиш на деца-художници; валидирането през 2019 година на първата по рода си тематична пощенска марка във връзка 30 години от приемането на Конвенцията за правата на детето, както и слагането на Капсулата на положителното в Народното събрание на Република България, в която поставихме послания към поколенията и дребни знакови предмети от органите за протекция у нас и знакови политици с обещанието за по-добър живот за децата у нас. Капсулата ще бъде отворена през 2030 г.            
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР