Председателят на Държавната агенция за закрила на детето д-р Елеонора

...
Председателят на Държавната агенция за закрила на детето д-р Елеонора
Коментари Харесай

ДАЗД с незабавни действия по случай за блудство с деца в училище

Председателят на Държавната организация за протекция на детето доктор Елеонора Лилова разпореди незабавна инспекция в СУ „ Св. Климент Охридски “, гр. Сухиндол. Поводът за незабавните дейности на ДАЗД са изявления в медиите с обвиняване за блудничество с малолетни девойки от педагог в гимназията.

В диалозите с ученичките от 6. и 7. клас, съобщили за половия тормоз в учебното заведение, се причисляват още две девойки – от 7. и 5. клас. Те осведомят за непочтено държание към тях както от страна на възпитателя, по този начин и от страна на неговия брат – преподавател в същата просветителна институция. От него едно момиче е получило неприлични известия в обществените мрежи със полово наличие. Срещу възпитателя от СУ „ Св. Климент Охридски “ е издадена заповед за краткотрайното му премахване от работа до изясняване на случая, а другият брат е в отпуск по болест, заради което не са подхванати дейности по отношение на него.
 Задържаха 35-годишен за блудничество с малолетна Задържаха 35-годишен за блудничество с малолетна
По искане на наблюдаващия прокурор в Териториално поделение – Дупница при Районна прокуратура – Кюстендил съдът е определил...

„ Насилието над деца е най-скрито в обществото и постоянно остава невидимо за близките, тъй като децата се тормозят да споделят за него. Извършихме анонимно анкетно изследване в четири класа, измежду общо 39 деца. Резултатите от него демонстрират, че учениците не разпознават другите типове принуждение, а единствено половината от тях познават половото принуждение като форма. “, показа ръководителят на ДАЗД доктор Елеонора Лилова.

От инспекцията на ДАЗД са открити и редица пропуски, които нарушават правото на детето на протекция от принуждение и правото му на протекция от прилагани способи на образование, които уронват достолепието му. Агенцията ще връчи 17 акта за открити административни нарушавания на управлението и чиновниците в учебното заведение. Те са за не сезиране на органите за протекция на детето и не предприемане на дейности за случаите с момичетата-жертви на блудствените дейности, които са деца в риск и се нуждаят от протекция.

„ Децата са най-невинната и нежна част от нас, по тази причина би трябвало да сме непримирими към насилието над деца и да не го позволяваме! За премахване на откритите нарушавания в учебното заведение, на шефа ще се връчи наложително наставление със период за осъществяване, което ще проследим. “, добавя доктор Лилова

По случая от ДАЗД са извършени срещи с кмета на Община Сухиндол господин Чернев, с началника на РПУ Павликени господин Тодоров и с началника на Отдел „ Закрила на детето “ към Дирекция „ Социално подкрепяне “ – Павликени – госпожа Даниела Атанасова.
 Осъдиха шеф на учебно заведение блудствал с ученичка Осъдиха шеф на учебно заведение блудствал с ученичка
Две години „ отнемане от независимост “, изтърпяването на което е отсрочено с изпитателен период от пет години, получи някогашен шеф...

За всички тъжби от родителите на петте девойки, управлението на учебното заведение е уведомило Регионалното ръководство на образованието и кмета на общината. Междувременно кметът е сезирал полицията, а полицията е уведомила отдела за протекция на детето на локално равнище. Полицията и обществените служащи са подхванали незабавни дейности по случаите, а с девойките се организират диалози от експерти в двете ведомства и работата по тези случаи продължава.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР