Председателят на БСП Корнелия Нинова обсъди двойното качество при храните

...
Председателят на БСП Корнелия Нинова обсъди двойното качество при храните
Коментари Харесай

Нинова иска правилата за качество на храните в ЕС да обхванат и други стоки

Председателят на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова разиска двойното качество при храните с евродепутатите Момчил Неков, Олга Сехналова - Чешка република и Биляна Борзан - Хърватия, Тримата са докладчици по тематиката в Европейския парламент в трите отраслови комисии - вътрешен пазар, земеделие и публично здраве .

" Още преди година поставихме въпроса с особеното качество на храните. Тогава бяхме упрекнати за антиевропейци, тъй като желаеме равни права. Радвам се, че през днешния ден цяла Европа прегърна тази концепция и се работи за нейната реализация ", разяснява Нинова. Според нея новите правила би трябвало да обгръщат освен качеството на храните, само че и всички артикули . " Считаме, че това е дискриминационен проблем и няма по какъв начин в единния европейски пазар да има артикули в идентична опаковка, на една и съща марка, само че с разнообразни съставки ", изясни Нинова.

Според Неков, аргументът на мултинационалните компании, че се преценяват с локалните желания на потребителите, поражда въпроса- по какъв начин те откриват това, например- при детските храни. Социалистите упорстват тази година всички разбори да са завършили по този начин, че през 2019 година да бъде комплициран завършек на особеното качество на храните .

 Всички са срещу двойните стандарти при храните, увери здравният еврокомисар
Всички са срещу двойните стандарти при храните, увери здравният еврокомисар

Андрюкайтис: Всички европейски са равнопоставени

Двойният стандарт при храните в Европейски Съюз до септември 2017 бе политическа тематика, по-късно стана експертна . Тази тематика не е единствено национална и не се взема решение в България, а на европейско равнище , разяснява Неков и пред Българска национална телевизия.

" През последната седмица реализирах консенсус със западните ми сътрудници по отношение на мнението по какъв начин да наподобява това, което ще изготви Европейският парламент, което след това ще бъде предадено на Европейската комисия ", изясни Неков.

Предложението на комисар Вера Йоурова би трябвало да бъде по-амбициозно, двойният стандарт при храните е задача, отговорност и персонална идея, добави Неков.

 Манолова желае нов евроорган за храните със седалище у нас
Манолова желае нов евроорган за храните със седалище у нас

Проблемът е в еврозаконодателството
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР