Председателят на борда на Фонда Рокфелер“ Валери Рокфелер, основателят Дейвид

...
Председателят на борда на Фонда Рокфелер“ Валери Рокфелер, основателят Дейвид
Коментари Харесай

WSJ: Как Рокфелер накараха Байдън да забрани новия износ на природен газ за Европа

Председателят на борда на Фонда „ Рокфелер “ Валери Рокфелер, създателят Дейвид Рокфелер и президентът Стивън Хайнц през 2015 година Симка: Rockefeller Brothers Fund.

Семейство Рокфелер и милиардерът Майкъл Блумбърг посредством екологични придвижвания са предиздвикали американския президент Джо Байдън да въведе забрана на издаването нови разрешителни за експорт на полутечен природен газ, според разследване на The Wall Street Journal.

Миналия месец президентът на САЩ нареди прекъсване на износа на полутечен природен газ от нови планове в страната, базирайки се на евентуалния им принос за изменението на климата. Енергийните разноски в Европа скочиха, откакто доста от страните минаха от съветски газ към американски полутечен природен газ поради войната в Украйна, само че Байдън упорства, че континентът сега не се нуждае от спомагателни доставки.

Благотворителни организации, следени от членове на семейство Рокфелер и донори-милиардери, са основни поддръжници на сполучливата акция за напън върху президента Байдън да спре новите разрешителни за експорт на полутечен природен газ от Съединени американски щати.

Според следствието Рокфелер и други богати донори, в това число Майкъл Блумбърг, са дали милиони долари през последните години на екологични групи, които водят акция против планове за изкопаеми горива, в това число терминали за полутечен природен газ. И са постигнали задачата да образуват публичното мнение против тях.

Няколко дни след известието на Байдън, Сара Бренан, асоцииран шеф в Семейния фонд на Рокфелер, написа в имейл до екологичните групи, че „ паузата … е резултат от нескончаем четиригодишен подтик, който се основава на години на опълчване на износа на газ от публични групи и юристи ”. Бренън прибавя, че „ Белият дом призна силата [на] тази акция “.

През 2018 година Фондът на семейство Рокфелер, благотворителна организация, основана от някои от наследниците на петролния магнат Джон Д. Рокфелер, започва самодейност, наречена Funder Collaborative on Oil and Gas, с цел да насърчи зелените финансиращи организации да създадат повече. Съобщава се, че някои от наследниците от години водят акция против американския енергиен колос Exxon Mobil.

Решението на президента на Съединени американски щати Джо Байдън краткотрайно да спре издаването на нови разрешителни за експорт на полутечен природен газ провокира ужас в страната и чужбина, изключително в Европа, и в частност Германия. В Съединените щати възбраната даже беше наречена подарък за Путин, макар че към този момент издадените лицензи са задоволителни, с цел да утроят износа на полутечен природен газ от Съединени американски щати през идващото десетилетие.

Основният удар от възбраната е против плана за полутечен природен газ, Calcasieu Pass 2 (CP2), който би трябвало да изнася пророден газ за Германия. Неговите притежатели не пресметнаха силата на екологичните придвижвания в навечерието на президентските избори в Съединени американски щати, само че съумяха авансово да подпишат дълготрайни контракти и по този начин да вземат за заложници най-големите международни енергийни колоси от Германия и Япония.

 

Инфо: obektivno.bg

 

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР