Председателят на българския културен клуб в Охрид Цар Борис III

...
Председателят на българския културен клуб в Охрид Цар Борис III
Коментари Харесай

Първо в Lupa.bg: Прокуратурата в Охрид подпука и председателя на културния клуб Цар Борис III

Председателят на българския културен клуб в Охрид " Цар Борис III " Томе Блажески е извикан на разпит в прокуратурата на 28 април. " Искат да го сплашат, защото има дребни деца ", допусна пред Lupa.bg ръководителят на фондация " Македония " Виктор Стоянов.  



Според прокуратурата Томе Блажески е уязвил " македонската национална чест " със своите изявления. Ако му бъде повдигнато обвиняване за това, то ще бъде въз основа на закон от 1944 година " С подобен фашистки закон Скопие няма по какъв начин да стане член на Европейски Съюз. Освен това по какъв начин българите ще бъдат вписани в македонската конституция, в случай че в Северна Македония е обидно да се наречеш българин ", разяснява Стоянов.

Томе Блажески е упрекнат, че употребява език на омразата. " Проследих всичките му изяви от последната една година и не открих едно изречение, което да показва злоба към македонците. Напротив, неговата културно-просветна активност спомага за евроинтеграцията на западната ни съседка, както и доближаването й с България ", изясни ръководителят на фондация " Македония ".

Блажески е привикан и поради подаден сигнал от лице или партия, че основава възприятие на неподчинение в обществото. " Не разбирам за какво прокуратурата се занимава с сходни оскърбителен сигнали. Очевидно и тя е злонамерена по отношение на Томе ", счита Виктор Стоянов.

По негова информация Централната прокуратура в Скопие е подхванала Християн Пендиков за изявлението му пред Би Ти Ви през февруари т.г., в което той споделя за побоя в Охрид и всекидневните офанзиви, на които е подложен поради това, че се усеща българин. 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР