Председателят на антикорупционната комисия Сотир Цацаров е изпратил оставката си

...
Председателят на антикорупционната комисия Сотир Цацаров е изпратил оставката си
Коментари Харесай

Сотир Цацаров изпрати оставката си в парламента

Председателят на антикорупционната комисия Сотир Цацаров е изпратил оставката си в Народното събрание, споделиха за Свободна Европа от Комисията на противопоставяне на корупцията и лишаване на нелегално добитото имущество (КПКОНПИ). От комисията не разясниха повече детайлности.

Миналата седмица стана ясно, че Цацаров освободен от 1 март, когато се чака да внесе годишния доклад за работата на КПКОНПИ в Народното събрание. Тогава ще станат ясни и претекстовете му за оставката.

Новината идва на фона на информацията, изнесена в петък от премиера Кирил Петков, че Цацаров е с лишен допуск до класифицирана информация.

Петков заяви, че данните, на база които е лишен позволява на Цацаров до държавни секрети са класифицирана информация. От думите на премиера стана ясно, че ръководителят на антикорупционното звено се е провалил при контрола за надеждност, осъществяван от ДАНС.

По-късно Сотир Цацаров излезе с публична позиция по отношение на отнетия му достъп до класифицирана информация. Според него до това се е стигнало след "продължителен институционален напън, извършен по отношение на управлението на ДАНС от министър-председателя Кирил Петков и от министъра на вътрешните работи Бойко Рашков ”.

В, оповестена на страницата на комисията нейният ръководител споделя, че повода за отнетия допуск е извършената през 2017 година среща с издателя на в. “Сега ” Сашо Дончев в офиса на предприемача и по това време функционер на Българска социалистическа партия Георги Гергов. Срещата е известна в общественото пространство като “ЦУМ гейт ”, а тогава Цацаров беше основен прокурор. Висшият правосъден съвет (ВСС) по този начин и не обясни какво тъкмо се е случило по време на срещата. Дончев твърдеше, че е застрашен, а Цацаров отговори, че е имало опит да му бъде извършен напън.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР