Председателят и президент на Партията на справедливостта и развитието (ПСР)

...
Председателят и президент на Партията на справедливостта и развитието (ПСР)
Коментари Харесай

Послание от ЕС към Ердоган: Трябва сериозно да се измени курса

Председателят и президент на Партията на справедливостта и развиването (ПСР) Реджеп Тайип Ердоган наподобява още веднъж обърна курса на Турция към Запада. Ден преди да разгласи, че е одобрил молбата на Швеция за участие в НАТО, той съобщи следното:

„ Турция беше накарана да чака пред вратата на Европейски Съюз повече от 50 години. Проправете пътя към Европейски Съюз за Турция, тогава и ние ще проправим пътя за Швеция, както направихме по-рано за Финландия.

Тези думи на Ердоган незабавно бяха последвани от отговор на европейски дипломати и депутати. Те означиха, че от Турция се чака „ да зачита демократичните полезности, върховенството на закона, човешките права, както и да съблюдава законите, правилата и отговорностите на Европейски Съюз “.

След това Европейският съюз разгласи, че " през 2024 година Турция няма да бъде призната в Европейски Съюз " и че " към този момент Турция няма да получи безвизов режим ". Европейският парламент съобщи, че с цел да възобнови договарянията за присъединение към Европейски Съюз, Турция би трябвало " значително да промени курса ". Освен това комисията по външни връзки на Европейския парламент съобщи, че разглеждането на предлагането на Турция за присъединение към съюза „ при сегашните условия не може да бъде продължено “.

Докладчикът на Европейския парламент за Турция Начо Санчес Амор сподели:

„ Напоследък забелязахме покачвания интерес на турското държавно управление към рестартиране на процеса на присъединение към Европейски Съюз.

По мотив изказванията на Ердоган, Санчес Амор означи следното:

„ Това ще бъде осъществено не вследствие на геополитически покупко-продажби, а посредством демонстрация на същински интерес на турските управляващи да спрат продължаващия декаданс по въпросите на главните свободи и върховенството на закона. Ако турското държавно управление е откровено по този въпрос, то би трябвало да удостовери това посредством съответни промени и дейности.

Оценявайки забележките на президента Ердоган по отношение на участието в Европейски Съюз преди срещата на върха на водачите на НАТО предходната седмица, Амор означи, че смяната в отношението на президента Ердоган може да е естествена.

Преходът от приемането на Швеция в НАТО към турското участие в Европейски Съюз обаче беше изцяло непредвидена стъпка, а и по този начин или другояче е невъзможна. Защото тук приказваме за два разнообразни канала, две разнообразни организации с разнообразни рационални структури; НАТО се занимава, да речем, с военната сфера и сигурността. Европейският съюз към момента е клуб на демокрациите в центъра на процеса на участие.

„ Всяка страна би трябвало да извърши критериите от Копенхаген. В този случай би трябвало да оценим актуалната обстановка в Турция. Няма промени в настоящата обстановка. Реформи няма. Напротив, по въпроси като правата на индивида и върховенството на закона има цялостен декаданс. И това е същността на процеса на участие.

Разбира се, би трябвало да обсъдим доста механически въпроси, само че главното, което би трябвало да оценим и което беше оценено както в моите отчети, по този начин и в отчетите на други комисии, е неналичието на ясна политическа воля да се докара страната до цялостна народна власт “, сподели Амор, като означи, че участието на Швеция в НАТО е нетипична обстановка, защото военната обстановка се е развила.

Той добави: „ Води се война и Ердоган забавя подкрепленията на нашето северно крило по време на войната. Много се веселя, че Ердоган в последна сметка подвигна ветото, тъй като това беше доста, доста мъчителна обстановка. Оценяваме тази последна стъпка. "

В отговор на въпроси, заложени му по отношение на неналичието на прогрес в безвизовото пътешестване, Амор сподели:

„ Няма ни минимален прогрес по тези въпроси, защото има критерии и условия, които турското държавно управление не извършва. Наистина е по този начин. Сигурен съм, че на обществеността в Турция се споделя, че Европейският съюз не прави това. Подписаното сред нас миграционно съглашение гласи, че в случай че Турция извърши тези критерии, тя ще бъде подготвена още веднъж да се причисли към безвизовия режим.

Следващите два въпроса са доста значими. Тълкуване на понятието тероризъм в Закона за битка с тероризма и Закона за отбрана на персоналните данни. Но не чух предходната година държавното управление да е пратило нужните за тази промяна документи в Народното събрание. В този случай това, което се случи неотдавна, е друго от този развой.

Отбелязвайки, че процесът на присъединение към Европейския съюз „ лишава години, а не часове “, представителят на Европейския съюз (ЕС) на Европейската комисия (ЕК) Петер Стано сподели във връзка с процеса на присъединение на Турция към Европейски Съюз, че „ Турция няма да бъде призната в Европейски Съюз през 2024 година, тъй като процесът на присъединение лишава доста време “. Стано добави също, че Европейски Съюз " към момента няма да даде на Турция безвизов режим ".

Върховният представител на Европейския съюз (ЕС) по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Жозеп Борел сведе въпроса до въпрос от съвместен интерес:

„ Вярваме, че има съвместен интерес от развиването на по-силни връзки сред Турция и Европейския съюз.

На конференция след срещата на външните министри в Брюксел Борел съобщи:

„ Обсъдихме по какъв начин можем да възстановим връзките с Турция.

Той добави, че развиването на връзките сред двете страни зависи от дейностите на Анкара по кипърския въпрос и по въпроса за човешките права, заявявайки:

„ Решаването на кипърския въпрос в границите на съответните резолюции на Организация на обединените нации ще играе основна роля за възобновяване на връзките с Турция.

Борел сподели: „ Освен това ще бъде доста значимо да защитим главните свободи и полезности, избрани в Европейската спогодба за правата на индивида, по която Анкара е страна. “

Преговорите за присъединение към Европейски Съюз сред Анкара и Брюксел, който е формален претендент за участие в Европейски Съюз от 24 години, бяха изоставени от 2016 година заради опасения за нарушение на човешките права и върховенството на закона.

На 10 юли турският президент Тайип Ердоган ненадейно прикани за обновяване на договарянията за присъединение на Анкара към Европейски Съюз, свързвайки тази концепция с утвърждението на Турция на кандидатурата на Швеция за присъединение към военния съюз НАТО. Отношението на европейските дипломати към това обаче е явно.

Освен това всеки знае закононарушенията на Ердоган като подкрепяне на ИДИЛ (организация, неразрешена в Русия), камиони на турската национална разследваща организация (MİT), транспортиращи оръжия до Сирия, превратът на 15 юли 2016 година, корупция... с една дума, описът е доста дълъг. Смятате ли, че Турция ще бъде призната в Европейски Съюз при Ердоган?

Превод: Европейски Съюз

Абонирайте се за новия ни Youtube канал: https://www.youtube.com/@aktualenpogled/videos

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com/@user-xp6re1cq8h

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в сайта https://www.pogled.info .

Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР