Председателя на регулаторната комисия Иван Иванов трябва да убеди ВЕИ

...
Председателя на регулаторната комисия Иван Иванов трябва да убеди ВЕИ
Коментари Харесай

Средна борсова цена на тока от 70 лв./мВтч прогнозира КЕВР

Председателя на регулаторната комисия Иван Иванов би трябвало да убеди ВЕИ производителите, че изчисленията на специалистите му са правилни.

© Юлия Лазарова Още по тематиката
Токът ще нарастне приблизително с 1.89% съгласно изчисленията на КЕВР

Най-голямо ще е покачването на цената за клиентите на " Енерго-про ", а минимум - за тези на ЧЕЗ
27 май 2018
Седмични вести за енергетика

В рубриката събираме всички най-важни вести от последните седем дни
18 май 2018
Развод на 20-ата година

Развалянето на догворите с Топлоелектрическа централа " Контур Глобал Марица изток 3 " и Топлоелектрическа централа " Ей И Ес Гълъбово " ще е комплицирано
18 май 2018
" Булгаргаз " изиска природният газ да нарастне с над 15% от 1 юли

Предложението е за 3-ото тримесечие на годината, като КЕВР би трябвало да се произнесе до края на юни
14 май 2018
Топлоелектрическа централа " Марица-изток 2 " се отхвърли от 2.8 млн. лева в интерес на централата на Папазов

Държавната компания ненадейно разтрогна контракта си за леден запас, а Топлоелектрическа централа " Варна " беше единственият претендент на изключителния търг
9 май 2018 Средна пазарна цена на електрическата енергия от 70 лева за мегаватчас за интервала от 1 юли 2018 година до 30 юни 2019 година предвижда Комисията за енергийно и водно контролиране. Показателят се фиксира за пръв път и ще е значим за всички ВЕИ производители, топлофикации, когенерации, фабричен централи. Те от средата на година би трябвало да продават на борсата, а за горницата над въпросната междинна цена ще продължат да получават закрепено доплащане. Освен за свободния пазар, откъдето се доставят компаниите, междинната цена косвено въздейства и на контролирания, от който купуват семействата, тъй като регулаторът позволява до него единствено производители с цени до 10% по-високи от въпросните 70 лева

Засега цифрата, несъмнено от КЕВР, наподобява задоволително за участниците на пазара. То е по-високо от настоящата междинна борсова цена, която през първите 4 месеца на тази година е била към 63 лева./мВтч.

" За установяване на средногодишна пазарна цена за базов товар е осъществен разбор на дълготрайните артикули, търгувани на платформите на " Българска самостоятелна енергийна борса " ЕАД (БНЕБ) и цените за форуърдни артикули на румънската борса OPCOM и унгарската борса HUPX ", изясняват от КЕВР. Също по този начин са отразени резултатите от годишните търгове за преносни качества (капацитети) на границите с Румъния и Сърбия.

Въпреки това съгласно регулатора към сегашния миг не са налице огромен размер данни, въз основа на които да бъде направен справедлив разбор за установяване на планирана пазарна цена доникъде на 2019 година, защото преобладаващата част от годишните контракти за покупка/продажба на електрическа сила се подписват за интервал на доставка за календарна година - до 31 декември 2018 година

Кой какъв брой получава

Реформата в енергетиката планува излизането на свободния пазар на всички производители, които в този момент имат закрепена преференциална цена за електрическата енергия. Това са топлофикациите, когенерациите, заводските централи, както и ВЕИ с конфигурирана мощ от 4 мегавата нагоре. Става дума за общо 147 компании, които сега продават творби ток непосредствено на НЕК по закрепени цени. След 1 юли, когато стартират да продават цялата си сила на свободния пазар, те ще получат контракти за награда, които да компенсират разликата сред реализирана борсова цена и тази, която имат в дълготрайните си контракти. А размерът на наградата ще зависи точно от избраната от регулатора референтна планирана пазарна цена за година напред.

За другите производители ще има друга планирана борсова цена. КЕВР е направила симулации, въз основата на които са избрани групови коефициенти, отразяващи отклонението сред междинната пазарна цена и постигнатата по този начин от съответната група производители.

Така за слънчевите централи закрепената планирана пазарна цена ще бъде 78.98 лева./мВтч. Което значи, че в случай че даден фотоволтаичен парк в този момент има преференциална цена от 400 лева./мВтч ще получи контракт за награда от 321.02 лева./мВтч. Ако борсовата цена е по-ниска от прогнозната, производителят ще търпи загуби и назад.

За централи на вятър избраната от КЕВР закрепена съставния елемент е 67.06 лева./мВтч, за Водноелектрическа централа с конфигурирана мощ до 10 мегавата – 68.98 лева./мВтч, за производителите на електрическа сила от биомаса - 69.87 лева./мВтч, а за така наречен размерът е 70.65 лева за мегаватчас.

Новите ЕРП купувачи

Прогнозната пазарна цена на тока ще играе решаваща роля и за разпределителните сдружения на ЧЕЗ, " Енерго-про " и ЕВН, както и за Електроенергийния систематичен оператор. От 1 юли тези предприятия ще стартират да купуват електрическата енергия за софтуерни загуби (например загуби по мрежата, обири на ток и други) от свободния пазар, а не по контролирани от КЕВР цени. Затова регулаторът ще дефинира планирана пазарна цена и за тях - надлежно 76.82 лева./мВтч и 73.13 лева./мВтч. При фрапантно разминаване на действителната от нея ще има обезщетения в последващи регулаторни интервали.

Регулираното произвеждане

От изчисленията на КЕВР за пазарната цена на тока де факто се получава и оптималната цена, по която Топлоелектрическа централа " Марица-изток 2 " ще може да продава силата си в микса за семействата. Това е по този начин, тъй като съгласно законовите разпореждания регулаторът не може да разреши наложителното изкупуване на електрическа енергия от производители, чиято цена надвишава с повече от 10% прогнозната пазарна цена на тока. В случая КЕВР е определила цена за електрическата сила от държавния Топлоелектрическа централа след 1 юли в размер на 76.99 лева./мВтч, или 9.99% над прогнозната. За съпоставяне - настояването на сдружението бе за 98.75 лева./мВтч.

Ограничението бе въведено, с цел да се отстрани опцията скъпият ток на централи като " Варна " и " Бобов дол " да се изкупува наложително, а оттова да увеличи и крайната цена за потребителите. Но наред с това основава проблеми и за Топлоелектрическа централа " Марица-изток 2 ", защото сдружението ще продължи да натрупа загуби. За 2017-а негативният му финансов резултат е близо 163 млн. лв. и идва главно от поскъпналите квоти.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР