Председателката на новата ЕК Урсула фон дер Лайен иска 3

...
Председателката на новата ЕК Урсула фон дер Лайен иска 3
Коментари Харесай

Новата ЕК обеща 3 трилиона евро инвестиции за защита на климата

Председателката на новата Европейска комисия Урсула фон дер Лайен желае 3 трилиона евро да бъдат вложени в начинания, свързани със отбраната на климата до 2030 година, писа немският в. " Франкфуртер алгемайне цайтунг ". Според изданието 1 трилион евро от тях ще дойдат от бюджета на Европейски Съюз, а за останалата част от парите щяла да се търси поддръжката на Европейската капиталова банка. Борбата с климатичните промени е измежду главните цели на новата Европейска комисия, чийто състав в сряда беше утвърден от евродепутатите по време на пленарната сесия в Страсбург. От общо 707 дали своят вот 461 поддържаха новата Европейска комисия, 157 бяха срещу, а 89 евродепутати се въздържаха. 

Преди вота Фон дер Лайен представи в EП екипа си от комисари, както и целите на ръководената от нея Европейска комисия. В първите дни от мандата си тя възнамерява да концентрира напъните си за ограничения в борбата против климатичните промени, което съгласно нея е  " екзистенциален въпрос ". Тя даде образец с наводненията във Венеция и пожарите в Португалия, като подчерта, че  " нямаме нито минута за губене ".

Германката съобщи, че следва " ново начало за Европа ", и си сложи за цел ЕС да бъде  " мощ, която се бори за мир и позитивна смяна ". Първата жена - ръководител на Европейска комисия, съобщи, че " в идващите 5 години нашият съюз ще стартира промяна, която ще допре всяка част от нашето общество и стопанска система ". Подчерта, че няма да има взаимни отстъпки с върховенството на закона. " Европейският зелен пакт е нашата нова тактика за напредък, тя ще ни помогне да понижим излъчванията, създавайки работни места, всичко обаче би трябвало да е в услуга на европейските нации ", сподели Урсула фон дер Лайен. Тя акцентира, че са нужни нововъведения във всички браншове, както и че " няма бъдеще без цифровизация, която е на всички места ". Според шефката на новата Европейска комисия е належащо основаването на обща платформа за киберсигурност, както и тактика за обработка на данните.

Модернизация и актуализация трябва да бъдат направени и на многогодишния бюджет на Европейски Съюз, защото провокациите през днешния ден са доста по-различни от тези преди седем години. Фон дер Лайен посочи в Екологичен потенциал като главно предизвикателство решаването на казуса с миграцията.  " Европа постоянно ще дава леговище на тези, които се нуждаят от интернационална протекция, само че единствено на тези, които се интегрират ", сподели тя пред евродепутатите. По отношение на Брекзит Фон дер Лайен посочи, че постоянно поддържа оставането на Англия в Европейски Съюз, но и ще почете решението на английския народ. Новата Европейска комисия ще работи с Англия за подписване на съглашение за свободна търговия, ангажира се тя.

След като Екологичен потенциал утвърди състава на новата Европейска комисия, тя трябва да бъде публично назначена от държавните ръководители на страните - членки на ЕС. Очаква се 5-годишният й мандат да стартира на 1 декември.

 ПРОМЯНА

Шефката на новата Европейска комисия разгласи в Страсбург, че е решила да промени названието на ресора на българския еврокомисар Мария Габриел. Тя ще дава отговор за  " Иновации, просвета, просвета, обучение и юноша ". Досега ресорът й беше разгласен като  " Иновации и юноша ". " Хората се вълнуват от бъдещето на децата и обществото. Културата и образованието са връзката сред историята и бъдещето. Оттук бликат нашата уникалност, душа, просвета, разнообразие и завещание. Знам, че всичко това е в сигурни ръце с Мария Габриел. Ето за какво на драго сърце желая да разглася, че портфейлът й ще бъде преименуван на комисар за нововъведенията, науката, културата, образованието и младежта ", съобщи Урсула фон дер Лайен.

 461 евродепутати поддържаха новата Европейска комисия от 707 дали своят вот.

 

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР