Председателката на Камарата на представителите в Конгреса на САЩ Нанси

...
Председателката на Камарата на представителите в Конгреса на САЩ Нанси
Коментари Харесай

Нанси Пелоси пристигна на тридневно посещение в Армения

Председателката на Камарата на представителите в Конгреса на Съединени американски щати Нанси Пелоси дойде през днешния ден на посещаване в Армения. Визитата беше огласена през вчерашния ден, след яростните конфликти сред Армения и Азербайджан на общата им граница, съобщи Франс прес.

Пелоси - най-високопоставеният американски чиновник, навестяващ дребната кавказка страна, откогато през 1991 година тя получи самостоятелност, назова в изказване визитата си " мощен знак на твърдия ангажимент на Съединени американски щати към една мирна, просперираща и демократична Армения и към постоянен и сигурен кавказки район ".

Това тридневно посещаване " ще изиграе значима роля за гарантиране на нашата сигурност ", съобщи пред публицисти ръководителят на арменския парламент Ален Симонян преди идването на Пелоси.

При визитата си от 17 до 19 септември Пелоси ще се срещне с арменския министър председател Никол Пашинян, с ръководителя на Народното събрание Симонян и с други висши арменски чиновници, с които ще обсъдят двустранните връзки и актуалната обстановка в областта на сигурността.

Председателката на Камарата на представителите ще даде конференция, ще взе участие в гала по полагане на венци пред Мемориала на арменския геноцид и ще произнесе тирада в Центъра за изкуства " Кафешан ".

Нейната аудиенция се реализира в миг, когато регионът със стратегическо значение за превозването на нефт и газ от Каспийско море е обиден от борбата сред въздействието на Турция, подкрепяща Азербайджан, и това на Русия - поръчител на сигурността на Армения, където Москва има военна база. Западни представители вземат участие в мирния развой в границите на Минската група на ОССЕ.

Повече от 200 души починаха при сраженията сред арменските и азербайджански войски преди дни, за които двете страни се упрекват взаимно. Боевете избухнаха във вторник и завършиха с интернационално ходатайство в четвъртък вечерта. Такава ескалация не е имало от 2020 година насам. Тя заплашва да саботира нежния кротичък развой сред двете страни, водили две войни (през 2020 година и през 90-те години на предишния век) за противоречивия регион Нагорни Карабах - обитаем с арменци анклав в Азербайджан.

Нанси Пелоси провокира геополитическото напрежение сред Китай и Съединени американски щати с визитата си през август в Тайван, пренебрегвайки предизвестията на Пекин, който има териториални искания над острова.

 
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР