Председателката на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси се

...
Председателката на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси се
Коментари Харесай

Напрежението между Китай и САЩ се покачва заради очакваната визита на Пелоси в Тайван

Председателката на Камарата на представителите на Съединени американски щати Нанси Пелоси се готви да посети във вторник вечерта Тайван макар предизвестията на Китай да не го прави. Това повиши напрежението в района.

Четири американски бойни кораба, в това число самолетоносач, към този момент са ситуирани източно от Тайван като част от "рутинно " предислоциране. В отговор Пекин активизира свои бойни самолети и кораби, съобщи Ройтерс, представена от Българска телеграфна агенция.

Самолетоносачът "Роналд Рейгън " се намира във Филипинско море, източно от Тайван и Филипините, и южно от Япония, удостовери представител на флота на Съединени американски щати. "Роналд Рейгън " е придружаван от въоръжения с крилати ракети крайцер "Антиетам " и разрушителя "Хигинс ". Амфибийният настъпателен транспортен съд "Триполи " също е в района като част от предислокация, почнала през май.

В понеделник Китай предизвести Съединените щати, че ще има съществени последствия, в случай че Пелоси направи необявено посещаване в Тайван, както и че ще счита това за провокация. По думите на представителя на китайското външно министерство Чжао Лицзян сходно посещаване би било "крещяща интервенция във вътрешните работи на Китай ". Той добави, че китайската войска няма пасивно да следи и "със сигурност ще предприеме мощни и решителни ограничения за отбрана " на суверенитета и териториалната целокупност на страната.

Същия ден Пелоси дойде Сингапур. Това беше първата спирка от азиатската ѝ обиколка. Останалите страни, включени в програмата ѝ са Малайзия, Япония и Южна Корея. Тайван не попада публично в този лист.

Властите на Китай считат Тайван за китайска територия и не одобряват публични контакти сред свои дипломатически сътрудници и държавното управление в Тайпе. Руската инвазия в Украйна ускори опасенията, че Китай може да анексира демократичната островна република със мощ. Напрежението към Тайван не е било толкоз високо от 90-те години на предишния век, отбелязва ДПА.
 Нанси Пелоси се срещна с президента на Сингапур Халима Якоб на 1 август
Междувременно Министерството на защитата на самоуправляващия се Тайван заяви, че е повишило нивото на бойна подготвеност на своите сили от вторник сутринта до обяд.

В това време няколко китайски бойни самолета са прелетели покрай разграничителната линия в средата на Тайванския пролив, заяви още Ройтерс, като се базира на неизвестен източник. Според него няколко китайски бойни кораба се намират втори ден наоколо до неофицалната буферна зона на морския път. Въоръжените сили на Тайпе са изпратили самолети, които следят обстановката.

По-рано във вторник Съединени американски щати реагираха, че няма да разрешат да бъдат "сплашени " от Китай. Нанси Пелоси има правото да посети Тайван, съобщи Белият дом.

"Китай може да предприеме изстрелване на ракети наоколо до Тайван, огромни военновъздушни или военноморски действия, или да предяви нови "неверни правни изказвания ", като изказването на китайските управляващи, че Тайванският пролив не е интернационален морски път ", предизвести Джон Кърби , представител на Белия дом по националната сигурност.

Той подсети, че това не е първото посещаване на ръководител на Камарата на представителите на Съединени американски щати в Тайван, а членове на Конгреса.

В същото време Русия упрекна Съединени американски щати, че съзнателно провокира напрежение към Тайван. Говорителката на съветското външно министерство Мария Захарова написа в Телеграм, че "Вашингтон дестабилизира света ".
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР